Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

COVID/ E zhvillojnë vetë vaksinën dhe vetë e provojnë: Ne tani jemi kafshë!

Kur koronavirusi në Shtetet e Bashkuara nisi të bëjë kërdinë në mars, biologu molekular Dr. Preston Estep nga Bostoni vendosi të mos qëndrojë mënjanë. Ai u dërgoi një e-mail miqve dhe të njohurve të tij, kryesisht kimistë, biologë dhe mjekë, për të parë nëse dikush prej tyre ishte i interesuar të krijonte vaksinën e tyre.

Rreth njëzet prej tyre u përgjigjën dhe kështu u themelua RaDVaC (Vaksina e Shpejtë e Vetëbërë), një iniciativë në të cilën shkencëtarët zhvilluan vaksinën e tyre peptide, e cila merret në formën e një spraji nga hunda.

“Vaksina është shumë e thjeshtë. Përbëhet nga pesë përbërës që mund t’i përzieni së bashku në një zyrë mjeku”, tha për New York Times Preston Estep, bashkëthemelues i Veritas Genetics për sekuencën e ADN-së.

Estep mori dozën e parë të vaksinës në fund të prillit dhe më pas ia dha djalit të tij 23-vjeçar. Deri më tani, vaksina “Bëje vetë” (DIY) është marrë nga rreth 70 vullnetarë, më i rëndësishmi gjenetikisti i Harvardit George Church, 66 vjeç, i cili mentoroi Estepin gjatë studimeve të tij.

“Unë mendoj se kjo vaksinë është e sigurt dhe rreziku i infektimit me COVID-19 dobësohet,” tha Church për Technology Review. Ai pranoi të merrte dy doza të vaksinës DIY në korrik, të cilat Estep i kishte përsosur disa herë në gjashtë muajt e fundit.

“Deri më tani, askush nuk ka raportuar ndonjë gjë më të keqe se një hundë e zënë dhe një dhimbje koke e lehtë. Kursi tradicional i punës për zhvillimin e ilaçeve fillon me teste mbi minj ose kafshë të tjera.

“Në iniciativën RaDVaC, ne jemi kafshë”, tha Estep.

Por iniciativa RaDVaC ka hasur në kritika në mesin e shkencëtarëve amerikanë. Kështu George Siber, një ish-shef në Wyeth, beson se vaksinat, si Estep, jo vetëm që nuk çojnë në krijimin e imunitetit, por mund të çojnë në përkeqësimin e sëmundjes.

Bioeticiani i njohur amerikan Arthur Caplan, pasi shqyrtoi dokumentacionin në dispozicion, e përshkroi iniciativën RaDVaC si “marrëzi përtej masës” dhe tha se ai nuk e shihte një “rrugë të lirë” për vetë-eksperimentime duke pasur parasysh rëndësinë e kontrollit të cilësisë së vaksinave. Në vend të kësaj, Caplan beson se ka “dëm të mundshëm” të madh dhe “entuziazëm të pabazuar”. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts