Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Çmimi “vetëm letrar” për Peter Handke, gazetari i luftës së Bosnje: ja amaneti i Alfred Nobelit

Ed Vulliamy, një gazetar i The Guardian, njëherësh një ish-reporter i luftës në Bosnje, shkroi në formë reaguese ndaj Nobelit në Letërsi që iu dha Peter Handke, një shkrimtar austriak i cili ishte një avokat i regjimit Sllobodan Milloseviçit.

“Çmimi më i madh në letërsi këtë vit iu dha një shkrimtari që mohoi ekzistencën e kampeve për të cilat pata nderin e mallkuar t’i zbuloja ato në Bosnjë në 1992, njeriu që lavdëroi Millosheviçin, krijuesin e uraganit të dhunës dhe gjenocidin e Srebrenicës.

Peter Handke është një mbrojtës i gjenocidit që ekziston në kujtesën e gjallë në zemrën e Evropës”, shprehet i revoltuar gazetari.

Ai gjithashtu nuk e pranon arsyetimin e Akademisë së Nobelit për nse vlerësim vetëm letrar e aspak politik.

“A ka rëndësi kjo? Literatura duhet të ekzistojë në mënyrë të pavarur nga politika, dhe Çmimi Nobel mund të jepet pa marrë parasysh ideologjinë dhe politikën që përfaqëson laureati. Por ky nuk është thelbi i Çmimit Nobel. Sepse, siç është lënë në testament nga Alfred Nobel, vlerësimi bëhet për vepra të jashtëzakonshme “të udhëhequra nga idealet, shkroi Ed Vulliamy. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts