Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

KRITIKAT/ Cat Steven: Srebrenica e jo vetëm, koha për një OKB islame

Ish-rockman-i i mirënjohur britanik Yusuf Islam (Cat Stevens) deklaroi se gjenocidi në Srebrenica, i cili nuk u parandalua, shkaktoi një humbje të madhe të reputacionit të Kombeve të Bashkuara

Muzikanti, poeti dhe pedagogu britanik që kompozoi këngën për Srebrenicën u përgjigj pyetjeve të gazetarëve me rastin e 25-vjetorit të gjenocidit.

Ai tha se OKB-ja pësoi një rënie të madhe të reputacionit të saj pas genocidit të Srebrenicës, duke shtuar se fakti tregoi se fuqitë e mëdha nuk donin të krijonin një institucion të unifikuar botëror që mund të merrte vendime morale dhe të ndërhynte kur ishte e nevojshme.

“Eshtë e mjaftueshme për të parë qindra vendime me ndikim që janë në raftet e Asamblesë së Përgjithshme të KB”, tha Islami.

Ai përmendi vargun e 143-të të sures Bakar, i cili thotë: “Dhe kështu ne kemi bërë prej jush një bashkësi të drejtë për të qenë dëshmitarë kundër njerëzve të tjerë, dhe që Profeti të jetë dëshmitar kundër jush”, dhe shtoi se as bashkësitë islame nuk kanë krijuar ndonjë unifikim të dobishëm.

“Autoritetet e vendeve muslimane janë të ndara”, theksoi Islami, duke e përshkruar këtë situatë si “të trishtueshme”.

Ai theksoi se duhet të krijohet një strukturë e paanshme që do të bazohej në të drejtat themelore të njeriut.

“Kjo strukturë duhet të ketë detyrë të mbrojë anëtarët e saj në rast të një sulmi,” tha Islami.

Ai deklaroi se struktura e përmendur mund të duket si KB, por që nuk duhet të ketë të njëjtat mangësi.

“KB është bërë joefektive për shkak të mekanizmit të Këshillit të Sigurimit që është në zemër të organizatës dhe administron fuqinë e zotëruar nga KB”, tha Islami. /tesheshi.com/

 

 

auto pjese dak

Related posts