Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

ÇARJA/ Grenell mes Kosovës dhe Serbisë, turrivarje gjermane: s’do jenë shteti i 51 i SHBA-së!

Eksperti i Politikës së Jashtme, Anëtar i Këshillit të Demokratizimit Politik të Berlinit, Bodo Weber thotë se përgjithësisht çdo marrëveshje ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, siç është një marrëveshje e linjës ajrore, është e mirëpritur, por beson se vetëm SHBA nuk mund të çojnë në zgjidhjen e marrëdhënieve as në “rolin e saj udhëheqës”.

Ai mendon që Përfaqësuesi i Lartë i BE-së për Politikë të Jashtme, Josep Borrell, do të sigurojë udhëheqjen e duhur të Brukselit për të arritur një zgjidhje përfundimtare, “gjithëpërfshirëse dhe të qëndrueshme”.

“E vetmja mënyrë për të arritur një marrëveshje gjithëpërfshirëse dhe të qëndrueshme midis Kosovës dhe Serbisë, e cila ka karakterin e një marrëveshje paqeje, është përmes dialogut të udhëhequr nga BE dhe perspektivës së anëtarësimit për Serbinë dhe Kosovën. SHBA nuk mund ta bëjnë këtë”, thotë Weber.

Angazhimi i veçantë i të dërguarit special presidencial të SHBA për dialogun midis Serbisë dhe Kosovës, Richard Grenell, përfshirë rezultatet e para, kapën shumë në befasi BE-në, dhe komentet e analistëve janë mjaft të rezervuara.

Weber deklaron se para çdo vlerësimi të marrëveshjes së linjës ajrore – të cilën ai e konsideron “të mirëpritur” në një situatë kur “nuk ka pasur shumë ose nuk ka përparim në dialogun politik” ndër vite, me kusht që të jetë në dobi të jetës së përditshme të të gjithë qytetarëve të Kosovës dhe të kontribuojë në marrëdhëniet e Serbisë me Kosova – duhet të shohë “çfarë saktësisht është rënë dakord” dhe të presë për zbatimin e saj.

“Ajo që dimë tani për tani është se marrëveshja, ose më saktë të dy marrëveshjet (midis Serbisë dhe Lufhansa-s dhe KFOR-it / Kosovës dhe Lufthansa-s) janë kujtesë e marrëveshjeve bilaterale për statusin e negociuar në fillim të dialogut teknik, dhe ne kemi parë tashmë se ky nuk mund të jetë një shteg për një zgjidhje të problemt të statusit midis Serbisë dhe Kosovës”, tha Weber.

Analisti gjerman thekson se zgjidhja në marrëdhëniet midis Serbisë dhe Kosovës qëndron në dialogun politik dhe një marrëveshje gjithëpërfshirëse, e cila, për mendimin e tij, duhet të bazohet në parime të qarta, domethënë linja të kuqe të përcaktuara nga Perëndimi.

“Duke anashkaluar BE-në, Përfaqësuesin e Lartë Borrell dhe një anëtar kryesor si Gjermania, të cilën ju e provokoni duke negociuar me Lufthansa-n dhe duke nënshkruar një marrëveshje në ambasadën amerikane në Berlin, është një përparim që mund të shndërrohet në një ‘fitore si e Piros'”, paralajmëron Weber.

Weber tregon për faktin se roli i SHBA në dialogun Serbi-Kosovë është i rëndësishëm si roli i “partnerit kryesor të BE”, i cili ka mbështetur procesin deri më tani.

“SHBA, duke përfshirë Ambasadorin Grenell, duhet të kuptojnë se ‘Amerika në radhë të parë”, dhe veçanërisht “vetëm Amerika”, nuk është mënyra për të arritur sukses në Ballkanin Perëndimor. Është treguar në dekadat e mëparshme se mënyra e vetme për të pasur sukses në rajon është që diplomacia Uashingtonit të bashkëpunojë me vendet anëtare të BE-së “, shprehet Weber.

I pyetur se çfarë pret nga angazhimi i ministrit të ri të Jashtëm të BE-së Borrell, i cili do vizitojë Prishtinën dhe Beogradin javën tjetër, Weber thekson se asgjë nuk mund të zëvendësojë BE-në në zgjidhjen e “çështjes së Kosovës”.

Ai kujton se Ballkani Perëndimor është në “oborrin e BE-së” dhe përsërit se një zgjidhje për marrëdhëniet Serbi-Kosovë kërkohet përmes udhëheqjes së BE-së dhe perspektivës së anëtarësimit në BE.

“As Serbia, as Kosova nuk do të bëhen shteti i 51-të i SHBA-së, as administrata Trump, ose i dërguari Grenell, nuk e ofrojnë këtë. Ne kemi nevojë për udhëheqjen e BE-së, bazuar në vlerat dhe parimet liberale-demokratike të BE-së të mësuara në vitet 1990 “, thotë Weber.

Ai është i bindur që Borrelll është personi që mund të sigurojë një udhëheqje të tillë dhe të riparojë “dëmin e madh” që ka bërë paraardhësja i tij, Federica Mogherini, kur bëhet fjalë për besueshmërinë e BE-së në Ballkanin Perëndimor. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts