Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Ca tabiate interesante nga Finlanda: ç’festojnë, ç’hanë, ç’mendojnë…

Pyje të mëdha dëbore, i ftohtë polar, net të gjata dhe shtëpia e Santa Claus … Këto janë disa nga  vizionet e para që një person mesatar do të mendojë kur dikush përmend Finlandën.

Por ky vend verior ka sekretet e tij që i dinë vetëm njerëzit që e kanë vizituar atë ose që jetojnë atje.

Sa fitojnë ata?

Nuk është e sjellshme të pyesni njerëzit se sa fitojnë, por një informacion të tillë mund ta merrni në zyrën e taksave. Kjo është paksa ironike. Konsiderohet i vrazhdë ai që pyet një të njohur në Finlandë se sa fiton. Por nga ana tjetër, ju jeni të lirë të telefononi zyrën e taksave dhe të kërkoni informacion në lidhje me të ardhurat e çdo personi që ju shkon në mendje.

Pjatat e mëdha të ushqimit

Në këtë vend, çdo i rritur vendos vetë se sa dëshiron të hajë në një kohë të caktuar.

Por kini kujdes: duhet të përpiqeni të vlerësoni sa mund të hani, sepse nuk është e sjellshme të lini ushqim në një pjatë. Finlandezët mendojnë se njerëzit që e bëjnë këtë nuk kujdesen sa duhet për mjedisin.

Çfarë është niksi

Finlandezët janë ndoshta adhuruesit më të mëdhenj të trukeve të ndryshme që kursejnë para dhe kohë. Ekziston edhe një fjalë në gjuhën finlandeze – niksi, që do të thotë truke të tilla të vogla, por të dobishme për jetën.

Adhurues të mëdhenj të qumështit

Finlanda nuk është përfundimisht një vend për njerëzit që janë intolerantë ndaj laktozës. Imagjinoni, finlandezi mesatar pi130 litra qumësht në vit. Gjithashtu, me drekën është mjaft normale të mos pini një gotë ujë ose koka kola, por – një gotë qumësht!

Si i ngrohin automjetet?

Në vend që automjetet e tyre të ngrohen për 10, 20 minuta, në Finlandë pothuajse çdo vend parkimi ka një dalje ku mund të futni makinën tuaj për tu ngrohur më shpejt.

Konkurrencë e çuditshme

Ju mund të keni dëgjuar tashmë për konkurrencën në hedhjen e telefonave. Por ka gara të tjera të pazakonta në Finlandë – kush mund të vrasë më shumë mushkonja. Rregullat janë të thjeshta: pjesëmarrësit duhet të vrasin më shumë mushkonja në një periudhë të caktuar kohe. Këto gara organizohen në verë, dhe nganjëherë bëhen ndërkombëtare – kështu që në vitin 2018, një burrë nga Suedia vrau 135 insekte në 15 minuta dhe mori fitoren.

Një “ditë dështimi”

Kjo është një tip feste disi e çuditshme, e cila dëshiron të tregojë se si dështimi merret shumë seriozisht dhe i pengon njerëzit të bëjnë përparime të mëtejshme. Në këtë ditë, shumë të famshëm nga Finlanda në media problematizojnë dhe normalizojnë temën e dështimit.

Licencë për pastrim mbeturinash

Finlandezët i kushtojnë shumë vëmendje kujdesit për mjedisin – ata kursejnë ujë dhe klasifikojnë mbeturinat. Por nëse dikush vendos të pastrojë vullnetarisht plehrat në një vend publik, mund të dënohet. Për të pastruar mbeturinat nga vendet publike – duhet të përfundoni trajnimin dhe të merrni një licencë, çdo përpjekje e vetë-iniciuar, madje edhe me qëllimet më të mira – konsiderohet shkelje.

Qilimat lahen në lumenj

Sigurisht, finlandezët, si të gjithë njerëzit modernë, përdorim dhe fshesë me korrent, por ekziston një traditë sipas së cilës qilimat lahen në lumenj.Kjo gjithashtu përfaqëson një lloj pastrimi moral, ndaj mund të shihni shumë finlandezë që dalin në brigjet e lumit në pranverë dhe lajnë qilima në masë. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts