Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

BESIMI/ Njëqindvjeçarë nga Indonezia: 40 vjet në rradhë për Haxh

Anulimi i Haxhit të këtij viti për shkak të pandemisë së virusit koronar ka zhvendosur listën e emrave të njerëzve që duhet të shkojnë në Haxh në vitet e ardhshme, veçanërisht në vendet me numrin më të madh të pelegrinëve në botë, kryesisht nga Indonezia, India dhe Pakistani.

Indonezia dhe shumë vende të tjera aziatike kanë vendosur më parë të anulojnë pjesëmarrjen e tyre në Haxh këtë vit, duke marrë parasysh situatën shëndetësore të shkaktuar nga pandemia, vështirësitë e udhëtimit dhe pamundësia për të shmangur kontaktin fizik midis 2.5 milion pelegrinëve në vendet e shenjta, duke pasur parasysh një numër në rritje të të infektuarve në vende të ndryshme.

Indonezia ka vendosur të shtyjë udhëtimin e njerëzve që duhej të shkonin këtë vit për sezonin e ardhshëm, dhe numri i tyre është 221,000 pelegrinë. Nga këto, 203.320 njerëz kanë paguar para për Haxh, që do të thotë se lista e haxhilerëve për dekadat e ardhshme do të ndryshojë.

Sipas të dhënave të publikuara zyrtarisht, 4,225,698 indonezianë kanë bërë pagesa për Haxhin paraprakisht dhe tani po presin radhën për dekadat e ardhshme, përfshirë 221,000 njerëz, Haxhi i të cilëve është shtyrë këtë vit.

Listat me emrat e personave që dëshirojnë të kryejnë Haxhin dhe që kanë bërë pagesa bëhen sipas rajoneve ose provincave, dhe periudha e pritjes ndryshon nga rajoni në rajon. Ndër krahinat ku më së paku që pritet të shkojë në Haxh janë Gorontalo dhe Sulawesi i Veriut, ku besimtarët që duan të kryejnë këtë rit kanë pritur për një maksimum 13 vjet. Në disa provinca, periudha është edhe më e shkurtër, siç janë provincat e ishujve Sula, Boro dhe Landak, ku zgjasin vetëm 9 vjet.

Periudha më e gjatë e pritjes për Haxhin është në Kalimantan e Jugut, ku pritja mund të zgjasë 31 vjet, pra deri në 2051. Kjo pasohet nga West Nusa Tenggara, ku njeriu mund të presë deri në 27 vjet, dhe në provincat e shpërndara midis rajoneve, kjo periudhë mund të jetë edhe më e gjatë, siç është Bantayng në Sulawesin Jugor ku pritja zgjat deri në 41 vjet.

Pra, njerëzit që duan të regjistrohen dhe paguajnë për të shkuar në Haxh këto ditë, mund t’u bijë radha e tyre deri në vitin 2061. Në 13 provinca, periudha e pritjes është midis 31 dhe 41 vjet për shkak të numrit të madh të pelegrinëve të regjistruar, krahasuar me kuotën vjetore të pelegrinëve nga një krahinë, e cila përcaktohet nga numri i banorëve.

Të moshuarit dhe të sëmurët kanë përparësi

Midis indonezianëve që presin në radhë për të vazhduar Haxhin janë njerëz mbi një shekull. Njëri prej tyre është Mohammad Jusuf, personi përgjegjës për çështjen e Haxhit dhe vdes në zonën Pidie të provincës Aceh. Në një intervistë për Al Jazeera, ai tha se sistemi në fuqi në Ministrinë e Çështjeve Fetare kërkon që personave midis moshës 65 dhe 84 vjeç t’u jepet përparësi ndaj të tjerëve, në mënyrë që të mos presin më shumë se dhjetë vjet.

Njerëzit midis moshës 85 dhe 94 nuk do të presin më shumë se pesë vjet, dhe njerëzit mbi moshën 95 vjeç mund të presin maksimalisht tre vjet, duke marrë parasysh gjendjen e tyre shëndetësore. Gjithashtu, në disa raste, të rinjtë, shëndeti i të cilëve ka filluar të përkeqësohet, fitojnë një avantazh ndaj të tjerëve të regjistruar në listën e pritjes në krahinën ose rajonin e tyre.

Tengku Muhammad Husain bin Hashem, i cili është 107 vjeç dhe është banori më i vjetër në provincën Aceh, është një nga ata që prisnin të shkonin në Haxh këtë vit, sipas të dhënave nga Ministria e Çështjeve Fetare. Një nga djemtë e tij i tha Al Jazeera në një intervistë telefonike se ai “ende shpreson të jetë në mesin e pelegrinëve vitin e ardhshëm”.

Ai theksoi se për shkak të situatës ekonomike, dhe para kësaj tensionet në provincën e Aceh, babai i tij nuk mund të udhëtonte në Haxh gjatë dekadave të kaluara.

Tengku Husain bin Hashem ishte një imam dhe hatib që udhëtoi në vend duke referuar letërsinë islame të aprovuar në institutet fetare në Aceh. Djemtë e tij, të cilët ishin tetë, tre prej të cilëve vdiqën por që i lanë 20 nipër e mbesa, thonë se babai i tyre, megjithë zërin e tij të dobët kohët e fundit, ende studion rregullisht Kuranin dhe lexon libra të ligjit islam dhe të tjerë çdo ditë.

Lutjet për vazhdimin e Haxhit

Në mesin e njëqindvjetorëve është Teman nga Ëest Java, i cili është 101 vjeç. Ai ka pritur radhën e tij për Haxhin që prej vitit 2013, së bashku me bashkëshorten e tij 60 vjeçe. Ai shprehu keqardhje që udhëtimi i tij në Haxh ishte anuluar këtë vit, duke shpresuar se Zoti i Fuqiplotë do t’i jepte shëndet për të kryer Haxhin vitin e ardhshëm.

Abdel Halim Bin Fakhrozi, i cili është 100 vjeç, shprehu shpresë dhe optimizëm se ai do të jetë në gjendje të kryejë Haxhin vitin e ardhshëm, duke iu lutur Zotit që t’ja mundësojë këtëpasi të ketë kaluar pandemia e virusit koronar.

Kur e pyetëm se si ndjehej kur dëgjoi se Haxhi ishte anuluar këtë vit për shkak të pandemisë, ai qeshi dhe tha: “Zoti bën atë që dëshiron dhe do të vijë një kohë kur virusi do të marrë fund dhe siguria do të kthehet … Unë sinqerisht shpresoj se do të kem mundësinë të shkoj në Haxh”. /tesheshi.com/

 

 

 

auto pjese dak

Related posts