Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

TREGUESIT/ Banka Europiane: Kjo është situata në ekonominë e eurozonës, gjithë ankth!

Ekonomia e eurozonës vazhdon të përballet me kërcënime serioze edhe pse politikëbërësit kanë ndërmarrë masa të papara për të luftuar pandeminë e koronavirusit, paralajmëron Banka Qendrore Evropiane (BQE).

Recesioni i thellë e ka ekspozuar sistemin financiar ndaj rreziqeve të reja dhe përkeqësoi kërcënimet ekzistuese, tha BQE në një raport mbi stabilitetin financiar të bllokut 19-vendesh.

Ai presion mbi bankat, siç shtohet, mund të kufizojë kapacitetet e tyre për të mbështetur rimëkëmbjen ekonomike, raporton Bloomberg.

Borxhi i konsiderueshëm më i lartë, përfitueshmëria e ulët e bankës dhe brishtësia e tregut do të vazhdojnë të ngarkojnë rajonin pasi vendet ngadalë kthehen në normalitet, thuhet në dokumentin e BQE.

Ekziston një mundësi e rritur e parazgjedhjes së korporatave në shërbimin e borxhit dhe rënie të çmimeve të pasurive të patundshme, që është një rrezik kryesor për këtë sektor.

Bloomberg kujton se të hënën, Agjensia Evropiane e Bankave paralajmëroi se huadhënësit mund të përballen me një goditje prej 315 miliardë eurosh në nivelin e kapitalit të tyre për shkak të humbjeve të kredisë dhe rritjes së pasurive të rrezikshme në bilancet e tyre.

Ballafaqimi me problemet

Raporti thekson se politikanët dhe bankierët do të vazhdojnë të përballen me probleme në vitet e ardhshme, përkundër mbështetjes monetare dhe shpenzimeve qeveritare në vlerë prej disa mijëra miliardë eurosh, sepse shumë më tepër varet nga zhvillimi i pandemisë dhe nëse ata do të duhet të rivendosin masa kufizuese.

Problemet mund të shfaqen nëse recesioni është më i thellë se sa pritej, duke detyruar qeveritë të ndajë më shumë fonde për ndihmë, dhe nivelet më të larta të borxhit mund të “ri-ndezin presionet në vendet më të rrezikuara”, tha BQE.

Raporti tregon se borxhi publik midis vendeve anëtare të eurozonës u rrit në 103 përqind të PBB-së nga niveli i vitit të kaluar prej 86 përqind, për shkak të masave për të mbështetur ekonominë dhe qytetarët dhe rënien e të ardhurave nga taksat.

Në të njëjtën kohë, paralajmërohet se rënia ekonomike e këtij blloku mund të arrijë deri në 12 përqind.

Problemi i qëndrueshmërisë së borxhit, BQE tashmë ka provuar ta zgjidhë duke rritur programin e blerjes së pasurive në vlerë prej 750 miliardë eurosh, pasi rendimentet e obligacioneve u rritën ndjeshëm në vendet me ngarkesa më të larta të borxhit, veçanërisht në Itali.

Rreziku i përfitueshmërisë

Banka qendrore e eurozonës ka pranuar që normat ultra të ulëta të interesit, të cilat i ka identifikuar në raportet e mëparshme si një burim i mundshëm i paqëndrueshmërisë financiare, ka të ngjarë të zgjasin tani. Së bashku me rënien e çmimeve të pasurive, kjo përbën një rrezik për përfitimin e bankave, dhe “falimentimi i siguruesve gjithashtu mund të dobësohet ndjeshëm”.

Raporti sugjeron që kompanitë kanë më shumë rrezik të zvogëlojnë vlerësimet e tyre të kredisë, të cilat mund të rrisin kostot e tyre të huamarrjes.

Përveç kësaj, BQE beson se sektori i pasurive të patundshme rezidenciale dhe tregtare gjithashtu paraqet një rrezik, pasi “vlerësimet e larta të pasurive para goditjes së pandemisë ka të ngjarë të kenë përkeqësuar korrigjimin e tregut”.

BQE përfundoi raportin duke u bërë thirrje të gjithë aktorëve që të forcojnë tregun e kapitalit për të ndihmuar rimëkëmbjen ekonomike dhe për ta bërë më të lehtë për bllokun monetar të adresojë rreziqe shtesë, siç janë Brexit, raporton Bloomberg. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com