Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

GENOCIDI/ Azerbajxhan: ç’i bënë armenët qytetit Khojaly 29 vjet më parë

Sot shënohet 29-vjetori i gjenocidit në qytetin Khojaly-t (Hoxhalit), i cili u krye nga forcat armate gjatë agresionit ndaj Azerbajxhanit.

Faktet historike tregojnë se azerbajxhanasit, të cilët jetuan në vendet e tyre historike si në territorin e Armenisë së sotme ashtu edhe në rajonin e Nago-Karabakut dhe shtatë zonat e tij, iu nënshtruan politikave të spastrimit etnik, gjenocidit dhe agresionit nga nacionalistët armenë. Për shkak të kësaj politike, azerbajxhanasit u detyruan të linin vendet e tyre historike si refugjatë dhe persona të zhvendosur. Për të arritur qëllimin e tyre, armenët, të cilët jetuan me mitin e “Armenisë së Madhe”, kryen terror, gjenocid dhe spastrim etnik ndaj azerbajxhanasve në kohë të ndryshme.

Tragjedia më e madhe ndodhi në qytetin e Hoxhalit. Qyteti, i vendosur në rajonin e Nago-Karabakut të Azerbajxhanit, kishte një popullsi prej 7,000 banorë para luftës. Duke filluar në tetor 1991, qyteti u rrethua plotësisht nga Forcat e Armatosura Armene. Natën midis 25 dhe 26 shkurtit 1992, pas një bombardimi masiv artilerie, forcat e armatosura armene pushtuan Hoxhalin me ndihmën e Regjimentit 366 të Motorizuar të ish-BRSS. Pushtuesit shkatërruan plotësisht qytetin dhe i ekspozuan banorët e tij paqësorë ndaj një mizorie të paparë.

Gjatë gjenocidit në Khojaly, 5,379 banorë të qytetit u dëbuan me forcë, 1,275 u kapën (fati i 150 prej tyre, përfshirë 68 gra dhe 26 fëmijë, ende nuk dihet), 487 njerëz u plagosën, 8 familje u shfarosën plotësisht, etj. Me qindra u vranë, përfshirë dhe fëmijë.

Shteti azerbajxhan është duke ndërmarrë hapat e nevojshëm për të sjellë të vërtetën në lidhje me Khojaly-n në bashkësinë ndërkombëtare dhe për të arritur njohjen e kësaj tragjedie si një akt gjenocidi ndaj popullit azer. Aktivitetet në këtë zonë filluan menjëherë pas kthimit të udhëheqësit kombëtar Haidar Aliyev në pushtet.

Me iniciativën e këtij burri të madh shteti, u dha konfirmimi politik dhe ligjor i gjenocidit në Khojaly dhe 26 shkurti u shpall Dita e Gjenocidit të Khojaly. Nën udhëheqjen e Presidentit Ilham Aliyev, rezultate veçanërisht të rëndësishme janë arritur në njohjen e gjenocidit të Khojaly nga komuniteti botëror. Përveç kësaj, fushata ndërkombëtare “Drejtësia për Khojaly!”, filluar në 2008 me iniciativën e Leyla Aliyeva, nënkryetare e Fondacionit Heydar Aliyev, intensifikoi më tej aktivitetet që synojnë informimin e publikut të gjerë.

Legjislaturat kombëtare të 17 vendeve dhe 24 shteteve të SHBA kanë miratuar rezoluta dhe vendime që dënojnë masakrat e civilëve në Khojaly dhe duke i kualifikuar ato si një krim kundër njerëzimit. Gjenocidi i Khojaly u dënua gjithashtu fuqimisht në rezoluta dhe deklarata nga Organizata e Bashkëpunimit Islamik dhe Këshilli i Bashkëpunimit që flasin turqisht.

Republika e Armenisë, nga sulmet e qëllimshme ndaj popullatës civile Azerbajxhan, vazhdoi të kryejë krime kundër njerëzimit gjatë Luftës së Dytë në Karabag në vitin 2020. Duke sulmuar popullatën civile dhe infrastrukturën e qyteteve të dendura të Azerbajxhanit si Ganja, Barda dhe Tartarus, të cilat ndodhen shumë larg fushës së betejës, Armenia përsëri u drejtua për të kryer të njëjtat krime lufte në vitin 2020 si në 1992. Por kësaj here dështoi. Azerët e fituan luftën. /tesheshi.com/

 

 

auto pjese dak

Related posts