Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Auditimi: Facebook nuk po bën mjaft për të luftuar diskriminimin

Facebook Inc. nuk po bën sa duhet për të luftuar diskriminimin në platformat e tij dhe disa prej vendimeve të tij kanë qenë të dëmshme për të drejtat e njeriut, i tha New York Times një auditim i pavarur i punësuar nga vetë kompania, në paraqitjen e një raport.

Gjetja e kontrollit mund të bënte presion shtesë mbi kompaninë, e cila tashmë po përballet me një bojkot të rreth 900 reklamuesve, përfshirë marka të mëdha si Coca Cola, për akuzat e aktivistëve të të drejtave civile për promovimin e gjuhës së urrejtjes.

“Shumë aktivistë për të drejtat e njeriut janë dekurajuar, frustruar dhe zemëruar sepse ata i kanë bërë thirrje kompanisë për vite të tëra për të përmirësuar barazinë dhe luftuar diskriminimin duke ruajtur lirinë e fjalës,” shkruajti e përditshmja amerikane, duke cituar raportin.

Facebook ka punësuar Laura Murphy, një ish-drejtore e Unionit Amerikan të Lirive Civile, për të kryer një rishikim të politikave të të drejtave civile për vitin 2018.

Kështu, gjigandi i internetit iu përgjigj kritikave të shumta në fushën e mbrojtjes së të dhënave personale, nxitje të dhunës, si dhe transparencë të pamjaftueshme në reklamat politike.

“Ata nuk e shohin gatishmërinë për veprim”

Një zëdhënës i Facebook tha që auditimi ishte “një analizë e plotë, duke treguar sesi mund të forcojmë dhe përmirësojmë të drejtat civile në çdo nivel të kompanisë sonë, por është vetëm fillimi i udhëtimit, jo fundi”.

“Po bëhet gjithnjë e më e qartë se kemi një rrugë të gjatë për të bërë,” shtoi ai.

Auditimi vlerësoi se Facebook lehtëson lehtësisht politikanët nga pajtueshmëria me rregulloret dhe i lejon ata të përhapin dezinformata që janë të dëmshme dhe e ndajnë shoqërinë, madje madje, dhe me thirrje për dhunë.

Në krahasim me konkurrencën, Facebook zgjodhi një qëndrim të rastësishëm ndaj fjalës politike, veçanërisht në maj, kur la postimin e Presidentit amerikan Donald Trump pa asnjë koment, ndryshe nga Twitter, i cili e cilësoi si nxitje të dhunës.

Organizatorët e bojkotit të reklamave, përfshirë Lidhjen Anti-Shpifje (ADL) dhe Aleancës Kombëtare për promovimin e të drejtave të njerëzve me ngjyrë (NAACP), folën për më shumë se një orë përmes lidhjes video me themeluesin e Facebook Mark Zuckerberg dhe CEO Sheryl Sandberg. Ata shohin “gatishmërinë e kompanisë për veprim.” /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts