Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

A e dini kush ishte Genghis Khan: ndoshta ju jeni pasardhësit e tij

Statuja e Genghis Khan, themeluesit dhe Khanit (perandorit) të madh të Perandorisë Mongole, në një lartësi prej dyzet metra tërheq shumë vëmendjen e turistëve që vijnë në zonë.

Ajo është e vendosur në zonën Tsonjin-Boldog, një orë larg nga Ulanbatur, kryeqyteti i Mongolisë. Ajo u ndërtua afër lumit Tole dhe mongolët e konsiderojnë të detyrueshme të vijnë këtu të paktën një herë në vit për të rikthyer kujtimin e heroit të tyre kombëtar.

Statuja e Genghis Khan u bë nga ai i ulur mbi një kalë dhe duke parë stepat mongole, ku ai lindi. Piedestali i monumentit është një dhomë me tridhjetë e gjashtë shtylla.

Aty ka shumë institucione: restorante, kafene, dyqane suveniresh, një muze historie si dhe një galeri që paraqet punën e artistëve vendas. Me interes të veçantë është harta e madhe e varur në mur, e cila nxjerr në pah të gjitha zonat e pushtuara dikur nga Genghis Khan. Gjithashtu tërheq vëmendjen dhe një kamxhik ari të gjatë dy metra.

Lartësia e statujës është 40 metra. Besohet se askund në botë nuk ka një statujë të tillë kuajsh. Në një lartësi prej tridhjetë metrash është koka e një kali, në të cilin arkitektët dhe skulptorët kanë ngritur një platformë vëzhgimi. Turistët ngjiten aty me ashensor.

Genghis Khan, i lindur Temujin, ishte themeluesi dhe khani (perandori) i madh i Perandorisë Mongole, e cila u bë perandoria më e madhe kontinentale në histori pas vdekjes së tij.

Ai erdhi në pushtet duke bashkuar shumë fise nomade të Azisë Verilindore. Pas themelimit të Perandorisë Mongole, ai filloi pushtimin mongol, i cili rezultoi në pushtimin e pjesës më të madhe të Euroazisë. Ai gjithashtu kreu inkursione ose pushtime të Perandorisë Qara Khitai, Kaukazit, Perandorisë Khorezmian, Perandorisë Tangut dhe Perandorisë Jin.

Genghis Khan vdiq në 1227 pasi mposhti Perandorinë Tangut. Ai u varros në një varr të pashënuar diku në Mongoli në një vend të panjohur.

Një studim i ADN-së tregoi se një përqindje çuditërisht e madhe e njerëzve kanë rrënjë të përbashkëta me Genghis Khan. Sipas disa vlerësimeve, një në 200 njerëz është pasardhës i Khanit të madh. Mund të jenë të tillë 16 milion njerëz. Khan kishte vetëm katër fëmijë nga gruaja e tij dhe ata ishin trashëgimtarët e vetëm të vërtetë. Por djali i madh i Khanit, Tushi kishte 40 djem të ligjshëm dhe ndoshta fëmijë të panumërt ë paligjshëm. Kublai Khan, nipi i Genghis Khan, kishte 22 djem të ligjshëm me gratë e tij dhe thuhet se shtonte 30 gra në haremin e tij çdo vit. Me shifra të tilla, është e lehtë të shohësh se si 16 milion njerëz mund të vijnë nga një njeri. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts