Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

SQARIMI/ Katari: e vërteta e migrantëve dhe e vdekjeve në Kupën e Botës

Në një intervistë për gazetën franceze Le Figaro, Sheik Thamer bin Hamad Al Thani, Zv.Drejtor i Çështjeve të Medias në Zyrën e Komunikimit të Qeverisë, konfirmoi se thirrjet për bojkot të Kupës së Botës 2022 në Katar ishin të bazuara në raporte mashtruese të mediave, duke shtuar se ata që bënë thirrje për bojkot, injoruan përparimin e bërë nga shteti i Katarit në reformimin e ligjeve të punës dhe promovimin e të drejtave të punëtorëve migrantë.

Ai tha se ishte mirë të shihnim se sa shoqata futbolli, OJQ dhe grupe tifozësh kanë kuptuar javët e fundit se bojkoti nuk është një akt konstruktiv, duke shpjeguar se Katari mbështet plotësisht futbollistët dhe shoqatat e futbollit që përdorin platformën e tyre për të promovuar të drejtat e njeriut.

Kritika e tyre ndaj Kupës së Botës 2022, megjithatë, është e pavend dhe Katari ka bërë përparim të prekshëm në reformat e punës dhe tregoi angazhimin e tij për të vazhduar procesin në bashkëpunim me partnerët e tij ndërkombëtarë, shtoi ai.

Ai më pas provoi sesi raportet e medias duke pretenduar se 6,500 punëtorë kishin vdekur ndërsa punonin në infrastrukturën e Kupës së Botës ishin të dyja mashtruese për publikun dhe “larg realitetit”.

Kjo shifër, e shkruar për herë të parë nga The Guardian, përfshin të gjitha vdekjet e banorëve të Katarit nga India, Sri Lanka, Pakistani dhe Nepali në dhjetë vitet e fundit. Sidoqoftë, në kundërshtim me atë që pretendojnë raportet, jo të gjithë punuan në vendet e ndërtimit.

“Emigrantët nga këto vende përfshijnë studentë, të moshuar dhe punëtorë të punësuar në zyra, dyqane me pakicë, shkolla dhe spitale. Katari ka mbi 1.4 milion emigrantë nga këto vende. Vetëm 20 përqind e tyre janë të punësuar si punëtorë në sektorin e ndërtimit, që përbën më pak se 10 përqind të të gjitha vdekjeve midis 2014 dhe 2019,” tha ai.

Gjatë intervistës, Shejh Thamer bin Hamad Al Thani tha se zhvillimi më domethënës ishte çmontimi i sistemit Kafal, me punëtorët që nuk duhej më të merrnin një leje dalje për të lënë vendin dhe të ishin në gjendje të ndryshonin vendet e punës sipas dëshirës.

Ai vuri në dukje se në mars 2021, Katari prezantoi një pagë minimale të detyrueshme, e para e këtij lloji në Lindjen e Mesme, duke siguruar siguri financiare shtesë për çdo punëtor në Katar dhe familjet e tyre jashtë vendit.

Sa i përket shëndetit dhe sigurisë, Zv/Drejtori për Çështjet e Mediave të Zyrës së Komunikimit të Qeverisë tha se “Shteti i Katarit ka rritur standardet”.

“Puna në natyrë është e ndaluar në verë dhe është futur një teknologji e re që ftoh punëtorët kur janë në terren. Strehimi modern për punëtorët është ndërtuar në të gjithë vendin dhe fusha e kompetencave të inspektorëve të punës është zgjeruar për të monitoruar kushtet e punës dhe kushtet e akomodimit,” tha ai.

Ai vuri në dukje se më shumë se 7,000 gjoba u vendosën në tremujorin e fundit të vitit 2020, duke filluar nga vepra të lehta në vepra më të rënda që çojnë në gjoba të larta dhe dënime me burg.

Duke folur për shfrytëzimin e punëtorëve migrantë nga agjencitë e punësimit, ai theksoi mbrojtjen e punëtorëve migrantë nga shfrytëzimi edhe para mbërritjes së tyre në Katar. Ai vuri në dukje se Katari ka hapur qendrat e vizave në vendet e origjinës së shumë punëtorëve, ku këta të fundit mund të nënshkruajnë kontratat e tyre dhe t’i nënshtrohen një kontrolli mjekësor para se të largohen, pa pasur nevojë të përsërisin procedurën pas mbërritjes në Katar. Të gjitha kostot e punësimit dhe kostot e lidhura me të përballohen nga punëdhënësi.

“Gjatë pandemisë COVID-19, qeveria jonë ishte në dispozicion të kompanive që të vazhdojnë të paguajnë pagat dhe qiratë për të gjithë punëtorët. Shteti i Katarit gjithashtu ka një sistem që siguron që pagat të paguhen plotësisht dhe në kohë. Ky sistem kërkon që kompanitë në Katar të hapin llogari bankare për punonjësit e tyre dhe të transferojnë në mënyrë elektronike pagat.

Nëse nuk paguhen, punëtorët mund të paraqesin një ankesë kundër punëdhënësit të tyre. Këto ankesa po hetohen nga Ministria e Zhvillimit Administrativ, Punës dhe Çështjeve Sociale dhe, nëse nuk mund të gjendet një zgjidhje miqësore, punëtori mund ta çojë çështjen në një gjykatë të posaçme të mosmarrëveshjes që do të përpiqet të zgjidhë problemin brenda tre javësh,” ai tha. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts