Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

MIT në 1972 parashikoi fundin e civilizimit në këtë shekull: “Duket se kishin të drejtë”

Qysh në vitin 1972, një ekip shkencëtarësh nga prestigjiozja MIT publikuan kërkime që parashikonin fundin e civilizimit tonë aktual industrial në shekullin 21.

Megjithëse studimi u tall në atë kohë, një studim i ri tregon se parashikimet e tij deri më tani kanë qenë jashtëzakonisht të sakta, raporton Motherboard.

Një studim i ri i botuar në Yale Journal of Industrial Ecology shikoi se si kanë shkuar gjërat që nga raporti fillestar në 1972 dhe arriti në përfundimin se ne me të vërtetë mund të jemi dëshmitarë të shembjes së civilizimit që në 2040.

Por kjo do të ndodhë vetëm nëse vazhdojmë të jetojmë globalisht kështu – nxjerrja e paplanifikuar e burimeve dhe përdorimi i tepërt i tyre – gjë që megjithatë sugjeron se ka shpresë për shoqërinë për sa kohë që ne mund të ndryshojmë rrjedhën e jetës.

Studimi i ri krahason parashikimet e ekipit nga MIT me të dhënat aktuale mbi zhvillimin ekonomik dhe nxjerrjen e burimeve për të parë “si kemi udhëtuar” deri më sot.

“Duke pasur parasysh mundësinë e shembjes, unë isha kurioz të shihja se cilët skenarë përputhen më shumë me të dhënat sot”, shpjegoi autorja e studimit Gaya Herrington.

“Më në fund, libri që prezantoi këtë model botëror ishte një nga më të shiturit në vitet ’70 dhe deri tani do të kishim dekada me të dhëna empirike për ta bërë një krahasim kuptimplotë.”

Herrington është një udhëheqëse në qëndrueshmërinë dhe analizën dinamike të sistemit në firmën e kontabilitetit KPMG, por ajo e zhvilloi studimin në mënyrë të pavarur si pjesë e tezës së saj të masterit në Harvard.

Herrington shpjegoi se shembja “nuk do të thotë që njerëzimi do të pushojë së ekzistuari”.

Por kjo do të shkatërrojë mënyrën tonë të jetës, shtoi ajo, duke thënë se “rritja ekonomike dhe industriale do të ndalet dhe më pas do të shembet, gjë që do të dëmtojë prodhimin e ushqimit dhe standardet e jetesës … Për sa i përket kohës, skenari tregon një rënie të mprehtë rreth vitit 2040.” /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts