Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

LETRA/ Idetë komuniste të Liri Belishovës, lutja e të atit për Jakomonin: E dua fashiste!

Në shumë intervista të saj, Liri Belishova është kujdesur gjithmonë të cekë një stacion të rëndësishëm të jetës së saj, që ishte koha e studimeve në “Institutin femnor Nana Mbretneshë” dhe një periudhe të vështirë aty kur e përjashtuan nga shkolla dhe konvikti me akuzën për veprimtari në shërbim të komunizmit.

Bëhet fjalë për nëntorin e vitti 1941, vetëm pak ditë pas themelimit të Partisë Komuniste Shqiptare, ku Belishova edhe pse adoleshente do të aktivizohej plotësisht e do të merrte role të rëndësisë së veçantë sidomos në strukturat e rinisë komuniste.

Përjashtimin nga Instituti të Liri Belishovës e hasim edhe në këtë dokument të veçantë, një telegram i shkruar nga babai i saj Kamber Belishova, i cili i lutet mëkëmbësit  Françesko Jakomoni që ta rishohë vendimin për përjashtimin e vajzës së tij me argumentin se ajo ishte një nxënëse e shkëlqyer dhe me sjellje për t’u lëvduar dhe se shkolla kurrë nuk i kishte drejtuar ndonjë ankesë qoftë edhe si paralajmërim atij si prind.

Telegrami i plotë i Kamber Belishovës

Shkëlqesisë së tij Francesko Jakomoni

Mëkëmbës i përgjithshëm i madhnis tij Mbretit Perandor

Tiranë

Kemi nderin me ju parashtrue se Drejtoria  e shkollës femnore (Nana Skenderbeg) me 13- XI -1941 më komunikoj se në bazë të urdhnit prej Ministris Arsimit ka përjashtue nga shkolla midis tjerave dhe vajzën teme të quajturën Liri Belishova për gjithë perjodën e vitit shkolluer 1940-1941 dhe me përjashtim të përhershëm nga gjithë konviktet ALT.

Shkëlqesë ju sigurojmë së vajza  ime është krejt e pafajshme dhe e pajisun me sjellje e virtute shembullore prandaj asht nga të parat e klasës së saj ALT. Simbas rregullave shkollore dhe ndjenjave më elementare njerëzore administrata e shkollës në rast se  kishte dijeni mbi ndonjë sjellje të papëlqyeshme të vajzës time, duhesh mua si prind i saj të më njoftonte me kohë për me e sjellë atë  në rrugën e bindjes e të disiplinës. Unë tue patur njoftimin e duhur prej shkollës, në rast se nuk siguroja bindjen e mirësjelljen e vajzës time, atëherë kisha me kenë aq fajtor kundrejt familjes dhe atdheut tim dhe aq ma tepër kundrejt regjimti fashist sa është i rëndë, i padrejtë dhe drastik vendimi i marrun prej Ministrisë s’Arsimit kundrejt vajzës time t’pafajshme që është edhe minorene.

Nji masë kaqe drastike e ministrisë  dënon përjetë fëmijët tonë dhe e trondit gjendjen e familjes tonë për arsye se deri tash  as vajza as neve prindrit nuk kemi  mbrijtun me ditë fajet për të cilën akuzohet.  Tue dit fare mirë interesimin e regjimit fashist dhe kujdesjen personale atnore që shkëlqesia e juej ka tregue në çdo rast për rininë shqiptare dhe në mënyrë të posaçme për seksin femnuer kemi bindje të plotë se fati i kësaj vajze plot virtute shqiptare ka me u studjue e vendosur prej shkëlqesisë tuej dhe lusim e presim me durim urdhnin përkatës për kthimin e saj në folenë e ditunisë dhe edukatës fashiste e cila ka me i pregatit të dijshme për me shpërnda dritën e arsimit ndër të gjithë viset e Shqipënis së Madhe që lumtenisht po realizohet me fitoret e ramevet perandorake.

Me nderime e përunjtje

Kamber Belishova. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts