Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Kërkim masiv për thesar në Afrikë: pse pati zhgënjim?

Gurët e paidentifikuar që kanë tërhequr mijëra kërkues thesari në një fshat të largët në Afrikën e Jugut, megjithatë, nuk janë diamante siç të gjithë kishin shpresuar, por kuarc i zakonshëm me shumë pak vlera ose pa vlerë, shkruan Guardian.

Njerëz nga e gjithë Afrika e Jugut mbërritën në KwaHlathi në provincën lindore të KwaZulu-Natal dhe filluan të gërmojnë me lopata pasi një bari zbuloi gurin e parë aty më 12 qershor dhe e deklaroi atë të ishte një diamant.

Një anëtar i këshillit ekzekutiv lokal për zhvillimin ekonomik dhe turizmit, Ravi Pillay, tha se fshati ishte vizituar nga rreth 3,000 njerëz ndërkohë dhe se mostrat e gurëve ishin marrë për identifikim.

“Testet e kryera kanë treguar pa dyshim se gurët e zbuluar në zonë nuk janë diamante siç kishin shpresuar disa,” tha ai.

Vlera e kristaleve të kuarcit, nëse ka, ende nuk është përcaktuar, por dihet që është shumë e vogël – pothuajse inekzistente – në krahasim me diamantët.

Kjo ngjarje nxori në pah sfidat me të cilat përballet popullata lokale. Si shumë zona në Afrikën e Jugut, ekziston një nivel i lartë i papunësisë dhe varfërisë dhe njerëzit mezi ushqehen.

Banorët e zonës gjithashtu shprehën shqetësimin në lidhje me rrugët dhe mungesat e ujit gjatë një vizite nga 3,000 njerëz dhe zyrtarët thanë se ata do të adresonin çështjen.

Ndërkohë, numri i njerëzve që gërmojnë në kërkim të diamanteve ka rënë në më pak se 500, tha Pillay, megjithëse zona tashmë ka pësuar dëme të konsiderueshme në një zonë prej rreth pesë hektarë tani e mbuluar me vrima deri në një metër, duke paraqitur një rrezik te blegtoria.

Ai tha se atyre që vazhdojnë gërmimet – një situatë që rrit rrezikun e COVID-19 – do t’u kërkohet të lënë zonën dhe nëse është e nevojshme, ata mund të detyrohen ta bëjnë këtë me mjete ligjore. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts