Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

DEBATI/ Jansa për konferencën BE-Ballkan Perëndimor: po ndryshimi i kufijve?

Gjatë një vizite pune në Greqi të hënën, kryeministri slloven Janez Jansa diskutoi përparësitë e presidencës së vendit të tij në Këshillin e BE, duke theksuar samitin jozyrtar mbi Ballkanin Perëndimor dhe perspektivën e tij evropiane si një nga ngjarjet qendrore që do të organizohet nga Ljubljana.

Duke folur në Konferencën e 6-të Delphic të Liderëve mbi Konkurrencën në Evropë dhe Mesdheun Lindor, Jansa theksoi rëndësinë e zgjerimit të BE-së në juglindje dhe përsëri mohoi spekulimet e fundit se ai ishte pas “Jo letrës: së famshme për ndryshimin e kufijve në Ballkan.

“‘Non-paper’ është diçka që nuk ekziston dhe unë nuk mund ta komentoj atë,” tha Jansa, duke shtuar se Sllovenia dëshiron të ndihmojë rajonin.

“Sllovenia po përpiqet të ndihmojë rajonin e Ballkanit Perëndimor për ta bërë perspektivën e saj evropiane një realitet. Konferenca informale që ne do të organizojmë nuk do të jetë një konferencë mbi ndryshimin e kufijve, por mbi perspektivën evropiane të Ballkanit Perëndimor,” tha Jansa në Greqi.

Konferenca BE-Ballkan Perëndimor, të cilën Sllovenia po planifikon në tetor të këtij viti, do të diskutojë situatën aktuale në  rajon dhe nevojën për të bërë disa hapa përpara në drejtim të perspektivës evropiane të vendeve që nuk janë ende në Bashkimin Evropian, tha Jansa.

Sipas tij, pas një ngërçi në procesin e zgjerimit të BE-së, i cili ndodhi së pari për shkak të bllokimit financiar, dhe pastaj migrimit, dhe tani krizës shëndetësore, procesi i zgjerimit të BE-së tani duhet të vazhdojë.

Si tema të tjera të presidencës sllovene të BE, Jansa përmendi, ndër të tjera, tejkalimin e krizës shëndetësore dhe pasojat e saj, rezistencën e BE ndaj sfidave të krizës dhe sundimin e ligjit, duke vërejtur ndryshimet që ekzistojnë me të vërtetë midis vendeve të Evropës Perëndimore dhe Lindore që ishin nën regjimin komunist. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts