Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

IBM prezanton një kompjuter të ri kuantik: kush e ka blerë, për çdo të përdoret

IBM ka prezantuar një kompjuter të ri dhe një nga më të fuqishmit evropianë kuantikë “Q System One”.

Kompjuteri kuantik ndodhet në Ehningen, rreth 20 kilometra në jugperëndim të Shtutgartit, në provincën Baden-Wurttemberg, dhe do të operohet nga instituti gjerman i kërkimit Fraunhofer, i cili është gjithashtu blerësi i tij.

Fraunhofer është një organizatë kërkimore evropiane e orientuar drejt aplikimit me më shumë se 80 objekte kërkimore, duke përfshirë 75 institucione në të gjithë Gjermaninë, dhe ka qasje ekskluzive në sistemin kuantik IBM të operuar nga gjiganti amerikan në janar 2021 në Gjermani, në sitin Ehningen, raporton Sputnik .

Qëllimi i kompjuterit të ri kuantik është të sigurojë aksesin e pajisjeve kuantike për mijëra studiues në Gjermani dhe Evropë.

Plani i zhvillimit

Plani gjerman i zhvillimit të kompjuterit kuantik përfshin punën me partnerët kryesorë evropianë në projekte strategjike si OpenSuperQ, i cili përdoret për të ndërtuar një kompjuter kuantik me burim të hapur.

“System One” është vendosur në një kub qelqi të gjatë dy metra që mbron kubat nga zhurma dhe ndërhyrjet e tjera fizike ndaj të cilave pajisja mund të jetë e ndjeshme.

Qeveria gjermane njoftoi muajin e kaluar se planifikon të investojë gati dy miliardë euro në kërkimin e teknologjisë kuantike deri në 2025. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts