Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

HISTORI/ Franco Fontana: kush ishte italiani që sakrifikoi veten për çështjen palestineze

Bota arabe ka dëshmuar shumë luftëtarë që ndryshuan rrjedhën e historisë. Midis tyre ishte Franco Fontana, i cili luftoi palestinezët kundër sionistëve për 22 vjet.

Franco lindi në Bolonjë në veri të Italisë dhe në vitet 1970 ai u bashkua me Frontin Demokratik për Çlirimin e Palestinës dhe ishte i njohur për saktësinë e tij në përdorimin e raketave Katyush. Ai kreu me sukses disa bombardime në Izrael nga Libani i Jugut.

Ai shiti të gjithë pasurinë që trashëgoi nga babai i tij dhe ia dhuroi kampeve palestineze. Ai u konvertua në Islam dhe ndryshoi emrin e tij në Yusef Ibrahim.

Dhe në 2015, Franco shkoi në Liban për të gjetur disa nga bashkëluftëtarët e tij në kampet e refugjatëve në Liban. Ai arriti të gjente një nga shokët e tij të luftës në kampin Mar Elias në Bejrut. Por ai pësoi një goditje në tru atje dhe vdiq.

Ambasada italiane në Bejrut u përpoq të transferonte trupin e tij në vendin e tij, por ata u befasuan kur panë që Franco kishte lënë një testament për t’u varrosur në Palestinë, dhe nëse kjo nuk ishte e mundur, atëherë në një nga kampet e refugjatëve. Kështu, Yusef Ibrahim Franco u varros në varrezat e dëshmorëve “Shatila”.

Në testamentin e tij, Franco shkroi, “Unë mund të vdes dhe të mos jem dëshmitar i çlirimit të Palestinës, por fëmijët e mi apo nipërit e mbesat e mia pa dyshim do të mirëpresin çlirimin e Palestinës dhe madje edhe atëherë ata do të kuptojnë vlerën e sakrificës time për këtë vend të mirë dhe këtë popull fisnik”. /tesheshi.com/

 

 

 

auto pjese dak

Related posts