Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Emigrantët, vjen propozimi: “solidaritet i detyrueshëm” për 27 vendet te BE-së

Komisioneri i Punëve të Brendshme të BE, Ylva Johansson, i cili do të paraqesë reformën e shumëpritur të politikës së azilit të mërkurën, bëri thirrje për një “mekanizëm të detyrueshëm solidariteti” midis të gjitha vendeve të BE në rast të presionit të migracionit.

“Duhet të jetë i detyrueshëm, të gjitha vendet anëtare duhet të ndihmojnë në një situatë kur një shtet anëtar është nën presion dhe kur ka shumë njerëz që kanë nevojë për mbrojtje”, tha të shtunën komisioneri suedez, raporton AFP.

“Por ne gjithashtu duhet të marrim parasysh llojin e ndihmës”, theksoi Johansson, duke pasur parasysh hezitimin e vazhdueshëm të disa vendeve për të marrë azilkërkues dhe dështimin e sistemit të kuotave të alokimit të përkohshëm të vendosur gjatë krizës së migrimit 2015.

“Nuk ka të bëjë vetëm me lëvizjen në një vend të BE, por mund të ketë të bëjë me ndihmën e azilkërkuesve të riatdhesuar,” vazhdoi ajo.

Komisioneri nuk pranoi të jepte detaje të “paktit të ri mbi migracionin dhe azilin” që do të paraqitet në 23 shtator, dy javë pas zjarrit në kampin e mbipopulluar Moria në Greqi.

Ajo pranoi se “është një detyrë shumë e vështirë për të gjetur një propozim që do të pranohej nga të gjitha vendet anëtare dhe Parlamenti Evropian”.

“Unë mendoj që propozimi im kur ta paraqes nuk do të mirëpritet me miratim,” tha ajo, por shtoi se shpresonte “që të gjithë do ta kuptojnë se është një kompromis i ekuilibruar”.

Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen u njoftoi eurodeputetëve të mërkurën se ajo synon të “shfuqizojë rregulloren e Dublinit, një pikë kryesore e politikës së azilit të BE që krijon tensione, në favor të një sistemi të ri evropian të menaxhimit të migracionit”.

Kjo rregullore ia beson përpunimin e kërkesave për azil vendit të parë të BE-së në të cilin arrin një migrant, të cilin vende të tilla si Greqia dhe Italia i konsiderojnë të padrejta për shkak të vendndodhjes së tyre gjeografike, gjë që i vë ata në ballë.

Ylva Johansson gjithashtu theksoi se procedurat e shqyrtimit të aplikimit duhet të jenë “shumë më të shpejta”. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts