Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

E PAPRITUR/ Trazim në Këshillin e Sigurimit: Ç’kërkoi Rusia nga Kosova

Seanca e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara u ndërpre menjëherë pasi filloi, pasi përfaqësuesi i Rusisë, Dimitrij Poljanski, kërkoi nga përfaqësuesja e Prishtinës, ministrja e re e Jashtme Donika Gërvalla, që të ndryshojë ose heqë flamurin e Kosovës.

Ai tha se “Kosova nuk është një shtet i njohur përgjithësisht”.

Siç tha ai, është “një territor dhe tetë anëtarë të Këshillit të Sigurimit të KB nuk e njohin Kosovën si shtet”.

Ai gjithashtu tha se Rusia është kundër pjesëmarrjes së përfaqësuesve të Prishtinës në takim.

Ndaj, diplomati i Moskës kërkoi nga përfaqësuesja i Prishtinës që të “ndryshojë sfondin ose të heqë flamurin” në mënyrë që të vazhdojë seancën, pas së cilës foli përfaqësuesi i Mbretërisë së Bashkuar.

Ky i fundit u përgjigj se seanca nuk ishte një takim zyrtar i Këshillit të Sigurimit në të cilën zbatohen këto rregulla, duke shtuar se takimi i fundit kishte të njëjtin sfond si sot, prandaj, siç tha ai, ai “nuk sheh asnjë arsye” pse duhet kërkuar nga përfaqësuesja e Prishtinës që të ndryshojë sfondin e flamurit të Kosovës.

Transmetimi i seancës u ndërpre më pas.

Këshilli i Sigurimit i KB nisi një sesion për të diskutuar raportin e Sekretarit të Përgjithshëm të KB mbi situatën në Kosovë për periudhën nga shtatori 2020 deri në mars 2021.

Në seancën e cila drejtohej nga Vietnami, Serbia përfaqësohej nga Ministri i Punëve të Jashtme Nikola Selakoviç, për të cilin është hera e parë që merr pjesë në një seancë të Këshillit të Sigurimit të KB.

Për shkak të pandemisë së koronavirusit, seanca u mbajt në formatin video.

Raporti i fundit i Sekretarit të Përgjithshëm të KB Antonio Guterres mbi punën e UNMIK shënoi zgjedhjet e parakohshme parlamentare të Kosovës në 14 shkurt dhe padinë e Gjykatës Speciale në Hagë kundër ish-udhëheqësve të të ashtuquajturës UÇK në nëntor 2020, si ngjarjet kryesore politike në periudhën e mëparshme.

Raporti thekson se këto ngjarje kanë ngadalësuar dialogun midis Beogradit dhe Prishtinës me ndihmën e BE-së dhe thekson se paqja e qëndrueshme, stabiliteti dhe zhvillimi socio-ekonomik në dhe rajon varen nga progresi i qëndrueshëm në dialog që synon normalizimin e marrëdhënieve Beograd-Prishtinë. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts