Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

ZHVENDOSJA: Bangladesh: rohinjat tragjikë, drejt një “ishulli lundrues” (pamje)

Më shumë se një milion muslimanë rohinja jetojnë në kampe refugjatësh në Bangladesh dhe qeveria vendase dëshiron të zhvendosë 100,000 prej tyre në “Ishullin Floating” (Bhasan Char).

Bangladeshi të enjten filloi transferimin e më shumë se 1 mijë refugjatëve rohingja në ishullin Bhasan Char, i njohur si një zonë e prirur nga përmbytjet dhe ciklone që shpesh shkatërrojnë rajonin.

Ndaj, operacioni i diskutueshëm ka hasur kritika nga Kombet e Bashkuara dhe grupet e të drejtave të njeriut.

Zyrtarët thanë se në fazën e parë të zhvendosjes është planifikuar të transferohen rreth 2,500 refugjatë rohinja në ishull.

Një deklaratë nga Zyra e Kombeve të Bashkuara në Bangladesh tha se atyre nuk u lejohej të vlerësonin në mënyrë të pavarur “sigurinë, realizueshmërinë dhe qëndrueshmërinë” e ishullit si një vend për të jetuar, duke theksuar se refugjatët “duhet të jenë në gjendje të marrin një vendim të lirë bazuar në faktet në lidhje me zhvendosjen e tyre”.

Deklarata theksoi nevojën që refugjatëve, pas mbërritjes në vend, t’u jepet mundësia për arsim dhe kujdes shëndetësor dhe të jenë në gjendje të largohen nëse ata dëshirojnë.

Eshtë e rëndësishme të theksohet se rreth 750,000 muslimanë rohinja, të cilët janë një pakicë e persekutuar në Mianmar, u larguan në vitin 2017 për shkak të spastrimit etnik në pjesën perëndimore të vendit të kryer nga ushtria dhe milicitë budiste. Atyre iu bashkuan 200,000 refugjatë rohingja të cilët më parë kishin kërkuar strehim në Bangladesh për shkak të valëve të mëparshme të dhunës.

Fluksi masiv i refugjatëve çoi në krijimin e kampeve të mbipopulluara në të cilat refugjatët jetonin në kushte të mjerueshme. Situata u përkeqësua më tej pas shfaqjes së virusit corona.

“Ishulli lundrues”

Rreth 30 kilometra nga kontinenti në horizont mund të shihni një ishull të rrafshët. Popullsia vendase e quan atë Bhasan Char – “Ishull lundrues”. 20 vjet më parë nuk ishte fare aty.

Puna e ndërtimit në ishull filloi në pranverën e vitit 2018 dhe është pothuajse e përfunduar. Gazetarët që patën mundësinë të vizitojnë këtë ishull deklarojnë se është një seri e gjatë e njëkatësheve identike të bërë prej betoni dhe çeliku, të grupuara rreth një pellgu. Çdo shtëpi njëkatëshe ka 16 dhoma të ajrosura, dy kuzhina dhe dy banjo me dushe dhe dy tualete. Dhomat janë të dizajnuara për katër persona. Energjia elektrike do të vjen pjesërisht përmes paneleve diellorë të montuara në çati, dhe ka gjithashtu një impiant biogazi dhe një impiant për trajtimin e ujit të shiut. Policia do të kujdeset për sigurinë në ishull dhe sipas informacionit të marinës, do vendosen dhe kamerat e mbikëqyrjes.

Në ishull nuk janë ndërtuar vetëm shtëpi njëkatëshe banimi, por edhe 120 ndërtesa katërkatëshe, të cilat mund të përballojnë goditjet e erërave të stuhishme deri në 260 km në orë. Aty do të akomodohen  shkolla, spitale dhe lokale.

Parashikohet që 400,000 njerëz mund të gjejnë një çati mbi kokat e tyre në vendbanim brenda dy vjetësh. /teshesh.com/

auto pjese dak

Related posts