Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

ARSYEJA/ Zgjerimi grek me 12 milje në Jon: pse për Turqinë është “shpallje lufte”

Parlamenti grek debatoi të martën për zgjerimin e ujërave territoriale në Detin Jon, një vendim që mund të shkaktojë tensione të reja me Turqinë në një mosmarrëveshje rreth shpimit të gazit në Mesdheun lindor.

Qeveria greke ka propozuar shtrirjen e kufirit të territorit shtetëror në perëndim të vendit nga gjashtë në 12 milje detare.

Kjo do të rrisë territorin sovran të Greqisë me 13,000 kilometra katrorë, ose rreth 10 përqind, u tha Ministri i Jashtëm Nikos Dendias ligjvënësve në fillim të debatit të së martës.

Mundësia e zgjerimit të mëtejshëm në Detin Egje

Dendias theksoi se propozimi gjithashtu lejon qeverinë të zgjerojë territorin sovran në zona të tjera detare.

Parlamenti pritet të votojë mbi propozimin të mërkurën.

Megjithëse propozimi do të ishte në përputhje me Konventën e KB mbi Ligjin e Detit, ai mund të hapë rrugën për zgjerimin e mëtejshëm territorial në Detin Egje, i cili mund të acarojë më tej marrëdhëniet me Turqinë.

Mosmarrëveshja midis Greqisë dhe Turqisë

Parlamenti turk tha në 1995 se do të interpretojë zgjerime të tilla si një arsye për të shpallur luftë.

Ankaraja dhe Athina kanë qenë prej kohësh në mosmarrëveshje rreth rezervave të gazit natyror dhe kufijve detarë dhe të dy pretendojnë të drejtën për të eksploruar dhe shpuar burimet e energjisë në të njëjtën pjesë të Mesdheut lindor.

Turqia dhe Greqia, vendet fqinje dhe anëtarët e NATO-s janë planifikuar të takohen në 25 janar, për herë të parë që nga 2016, për të zgjidhur disa nga mosmarrëveshjet e tyre. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts