Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

ZBULIMI/ Shkencëtarët francezë përballen me një virus të ri: lidhja me Corona-n dhe a duhet të shqetësohemi?

Shkencëtarët francezë kanë identifikuar një virus të ri në një spital në periferi të Parisit duke përdorur të njëjtën teknikë të përdorur për zbulimin e koronavirusit COVID-19, por thonë se nuk ka asnjë arsye për shqetësimin se ai do të shkaktojë një krizë të ngjashme shëndetësore.

Virusi u zbulua në një grua 58-vjeçare, e cila vdiq nga encefaliti dhe u quajt “virusi Cristoli”, sipas periferisë në Paris të Creteil, ku u identifikua.

Shkencëtarët thonë se është shumë herët për të konkluduar se cili virus është shkak i vdekjes, sepse e ndjera kishte disa sëmundje.

“Ishte një person i imunomompromis, i sëmurë rëndë edhe para fillimit të encefalitit,” tha profesori Jean-Michel Pawlotsky, drejtor i biologjisë mjekësore në Spitalin Henri-Mondor në Creteil, ku u zbulua virusi.

“Për momentin, ne e dimë vetëm këtë rast. Nëse në të ardhmen ka më shumë prej tyre, sigurisht që do të kemi një ide më të qartë se çfarë me ç’figura klinike lidhet ky virus,” shtoi ajo.

Profesori sqaroi se virusi i ri është nga lloji orthobunjavivirus, një familje patogjenësh që zakonisht përhapen nga mushkonjat.

Ajo u zbulua nga metagenomics, një teknikë e përdorur nga shkencëtarët kinezë për të zbuluar COVID-in. Bazuar në një mostër të lëngjeve të trupit ose indeve, në këtë rast nga truri i pacientit, çdo ADN e pranishme renditet. Kjo metodë lejon shkencëtarët të identifikojnë të gjithë organizmat në një mostër menjëherë.

Por përveç metodës, virusi i ri ka pak të përbashkët me shkakun e pandemisë aktuale.

“Kjo është diçka krejtësisht e ndryshme dhe, sinqerisht, ne nuk e dimë se si pacienti mori virusin. Ne supozojmë se është kafshuar nga një insekt sepse këto lloje të viruseve përhapen aq shumë, por ne nuk kemi asnjë provë për këtë,” tha profesori Pawlotsky.

Zbulimi i një virusi tjetër të ri menjëherë pas koronavirusit është në të vërtetë një shenjë e metodave të avancuara të identifikimit, thonë ekspertët, të cilat mund të çojnë në zbulimin e më shumë patogjenëve të rinj në të ardhmen.

“Fakti që kemi viruse të reja nuk ka vendim për shqetësim, është përgjithësisht një histori e ciklit jetësor,” tha Christophe Rodriguez, shefi i departamentit të virologjisë në të njëjtin spital.

“Gjithmonë ka pasur mikroorganizma të reja dhe viruse të reja, vetëm ne nuk kemi qenë në gjendje t’i zbulojmë ato më parë. Tani që ne jemi në gjendje t’i zbulojmë dhe rendizojmë ato, ne mund të parandalojmë shpërthimin e tyre të mundshëm dhe mënyrat e sajimit për t’i trajtuar”, theksoi ai. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts