Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Wall Street: si është bërë me 56 miliarderë të rinj që nga fillimi i pandemisë

Megjithëse lloji i ri i virusit corona shkatërroi jetën, kursimet dhe bizneset e vogla të një numri të madh të amerikanëve, viti nuk ishte i keq për të gjithë financiarisht – Wall Street ka marrë 56 miliarderë të rinj që nga fillimi i pandemisë, raporton NBC News.

Midis mesit të marsit dhe 22 dhjetorit, Shtetet e Bashkuara morën 56 miliarderë të rinj, ku gjithsej janë 659, pasuria e të cilëve është rritur me më shumë se një trilion dollarë që nga fillimi i pandemisë, sipas një raporti të dhjetorit të hartuar së bashku nga Instituti për Studime Politike dhe Organizata Amerikanët për Drejtësinë e Taksave.

Ky raport i përpiluar në bazë të të dhënave të mbledhura nga Forbes tregon se miliarderët zotërojnë një pasuri prej rreth katër trilion dollarësh, që është afërsisht dy herë më shumë se gjithçka që zotërojnë 165 milion amerikanët më të varfër. Dhjetë miliarderët më të pasur së bashku kanë më shumë se një trilion dollarë.

Midis miliarderëve të rinj janë emra të famshëm si Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates, Kanye West dhe Tyler Perry.

Pjesë të deformuara të ekonomisë reale

Sidoqoftë, ato janë përjashtime dhe shumica e miliarderëve të rinj janë njerëz pasuria e të cilëve mbështetet nga biznesi i bursave. Midis tyre është MacKenzie Scott, ish-gruaja e Jeff Bezos, pasuria e së cilës po rritet dita-ditës falë bursës.

Nxitësi kryesor i rritjes së pasurisë së tyre ishte reagimi i paparë i politikës monetare ndaj stabilizimit të tregjeve financiare në ditët e para të pandemisë, e cila nxiti rritjen e tregut të aksioneve. Kur Wall Street u gjend në prag të panikut në mars, Rezerva Federale ndërhyri duke premtuar norma të ulëta dhe duke ruajtur likuiditetin.

Kombinimi i parave “të lehta” dhe një ndryshimi i papritur në aktivitetin ekonomik, i cili favorizonte tregtinë dixhitale, komunikimet, arsimi dhe biznesi, u dha një erë të papritur kompanive të teknologjisë – fillestarëve dhe kompanive të mëdha.

Ky është një tregues befasues se si pandemia ka shtrembëruar pjesë të mëdha të ekonomisë reale dhe ka rritur pabarazinë e vazhdueshme ekonomike në SHBA, e cila vazhdon të bazohet në baza racore dhe etnike. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts