Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Vdekja e Sulltan Abdul Hamidit 102-vite më parë, vargjet që ia kushtoi një kundërshtar i tij në të gjallë

Në këtë ditë, 10 shkurt 1918, vdiq Sulltan Abdul-Hamid II, i fundit i Perandorisë Osmane. Ishte 76 vjeç kur dha frymën e fundit, duke patur si fjalë të fundit të thënit “Allah”.

Ai njoh për mendjemprehtësinë dhe moralin e lartë.

Sipas zakoneve të vendosura dhe bazuar në testamentin e tij, ai u vendos në Pallatin Topkapi dhe u varros pranë varrit të gjyshit të tij, Sulltan Mahmudit.

Dhe ata që e kishin kundërshtarë, u mblodhën me shumë respekt rreth trupit të tij. Në atë moment, të gjithë e admiruan Sulltanin e madh për zgjuarsinë e tij politike dhe diplomatike, por ishte vonë.

Historianët pretendojnë se Stambolli nuk ka provuar ditë më të trishtueshme se ajo në historinë e saj.

Ai u vajtua dhe u vajtua nga shumë poetë, përfshirë kundërshtarin e tij më të madh, Riz Tevfik, i cili shkroi:

Kur historia përmend emrin tuaj,

E vërteta do të jetë në anën tuaj, Sulltan i madh!

Ne hapëm gropa pëaturpësisht,

Te shtetari më i madh i kohës së tij.

Ne thoshim: Sulltani është i padrejtë, sulltani është i çmendur!

Ne thamë se duhet të ketë një rebelim kundër Sulltanit,

Sepse ne besuam gjithçka që na tha Shejtani. /tesheshi.com/

 

 

 

 

auto pjese dak

Related posts