Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

STUDIMI/ Një Brexit pa marrëveshje: sa do humbasë BE dhe Britania, sa do fitojë SHBA, Kina dhe Rusia

Largimi  i Britanisë së Madhe nga Bashkimi Evropian mund të kushtojë 40 miliardë euro në vit, ndërsa goditjen më e madhe do ta ketë vetë vendi në largim, ndërsa Rusia dhe Kina do të përfitojnë prej këtij largimi, sipas një studimi nga shoqata gjermane Bertelsmann.

Dalja në BE pa një marrëveshje do t’i kushtonte Mbretërisë së Bashkuar 57 miliardë euro në vit, ose rreth 876 euro për kokë banori, sipas një studimi.

Vendet e BE-së, pa Mbretërinë e Bashkuar do të kostonin 40 miliardë euro, me humbjen më të madhe të vendeve të orientuara nga eksporti, si Gjermania dhe Franca, tha anketa.

Për Gjermaninë, largimi nga Britania e Madhe pa një marrëveshje do të nënkuptonte një reduktim të vlerës së produktit të brendshëm bruto (PBB) me pothuajse dhjetë miliard euro në vit, ose 115 euro për kokë banori.

Humbja vjetore e Francës do të arrijë në tetë miliard euro dhe gjysma e kësaj sasie do të humbet çdo vit nga Italia.

Studimi gjithashtu tregon se disa vende jashtë Evropës mund të përfitojnë nga largimi i Mbretërisë së Bashkuar nga BE pa asnjë marrëveshje.

Kështu, Shtetet e Bashkuara mund të fitojnë 13 miliardë euro, Kina 5 miliardë euro në vit, ndërsa Rusia mund të përfitojë 260 milionë euro në vit.

Një Brexit i rregulluar do të zbutte ndjeshëm efektet negative, me humbje që kryesisht i atribuohen detyrimeve doganore dhe konkurrencës së reduktuar në BE, me pasoja negative për çmimet dhe pagat.

Në nivelin e BE-së, humbja, sipas një skenari të tillë, do të arrijë në 22 miliardë euro.

Në rastin e Britanisë së Madhe, humbja do të reduktohet në 32 miliardë euro, ndërsa për gjermanët do të përgjysmohen në 5 miliardë euro.

“Brexit ka një ndikim negativ në zinxhirët e vlerave evropiane, po rrit vëllimin e tregtisë brenda Evropës, kështu që tregtia me pjesën tjetër të botës mund të bëhet më tërheqëse”, tha Dominic Ponatt i Bertelsmann. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com