Auto Dak
Auto Dak

Sporti rrit mundësitë e riprodhimit

 

Kur çiftet nuk bëhen me fëmijë ata fillojnë të kërkojnë arsyet që mund të qëndrojnë pas saj. Specialistët besojnë se pesha e njeriut dhe aktiviteti tij lokomotor  ndikojnë në fertilitet. Mosstërvitja fizike e rrit fertilitetin, ndërsa sporti dhe stërvitja në mënyrë sistematike dhe të balancuar e rrisin efiçencën riprodhuese.

Më poshtë do paraqesim efektin e stërvitjes mbi fertilitetin e burrave dhe grave, si dhe mbi aftësitë e tyre për të pasur fëmijë. Kështu do të nxjerrim në pah se gjëja më e rëndësishme që burrat dhe gratë duhet t`i kushtojnë vëmendje kur bëjnë palestër në mënyrë që fertiliteti të minimizohet është:

Aktiviteti fizik përmirëson shëndetin e përgjithshëm dhe aktivizon metabolizmin fizik, rregullon sekretimin e hormonit insulinë të femrave dhe për këtë arsye përmirëson aktivitetin hormonal çka ndihmon pjellorinë.

Lëvizjet zvogëlojnë përqindjet e yndyrës në trup, kjo ka përfitime tek femrat, pasi trupi tyre përbëhet nga qeliza yndyrore me rreth 30%  (hormoni femëror estrogjen), kështu rritja e tepruar e yndyrës sjell çrregullime hormonale dhe zvogëlon shanset e shtatzënisë, prandaj lipidet e ekuilibruara janë të rëndësishme në periudhën e moshës riprodhuese.

Aktiviteti fizik dhe sportiv tek meshkujt rrit nivelin e hormonit mashkullor testosteronit, çka përmirëson cilësinë e spermës. Po ashtu njerëzit me fizik të lidhur kanë dëshirë më të madhe për të kryer marrëdhënie seksuale, çka rrit shanset e riprodhimit.

Por çdo gjë që kalon kufijtë jep efektin e kundërt, siç paralajmëron një studim norvegjez i ndikimit të stërvitjes së tepruar në aftësinë riprodhuese, se ekzagjerimi me aktivitetet fizike mund të ketë efekte negative në riprodhim më shumë sesa ka pirja e duhanit dhe mosha madhore. Mjekët thonë se nga mbistërvitja trupi humbet aftësinë e vet për të kompensuar lodhjen dhe stresin.

Për të mos e mbingarkuar trupin është e këshillueshme që të ushtrohet Sport i moderuar dhe në mënyrë sistematike, të tilla si ecja, vrapi, noti, etj.

 

auto pjese dak

Related posts