Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Si një lule e frikshme: shkencëtarët vjenezë ofrojnë Corona-n në 3D (video)

Shkencëtarët vjenezë kanë arritur të krijojnë një paraqitje tre-dimensionale të koronavirusit.

Të gjitha prezantimet e mëparshme të koronavirusit kanë qenë ekskluzivisht modele që njihen nga forma e tyre rrethore me proteinat karakteristike të pikave me të cilat virusi depërton në qelizat njerëzore.

Vizualizimi i ri i koronavirusit bazohet në të dhënat e shkencëtarëve nga Universiteti Tsinghua në Pekin.

Një ekip ekspertësh nga ky universitet arriti të nxjerrë grimcat e virusit nga mostrat, t’i skanojë ato me një mikroskop elektronik në temperaturë të ulët dhe t’i dixhitalizojë. Këtu, ishte e rëndësishme që struktura e proteinës spike të mos ndryshonte kur skanohej mostra.

Video tregon se si virusi ndahet hap pas hapi nga solucioni i kripur në të cilin janë zhytur grimcat e tij.

“Eshtë magjepsëse sesi struktura e virusit mund të vëzhgohet në detaje në bazë të të dhënave mikroskopike”, shpjegon Ivan Viola nga Universiteti Teknik i Vjenës.

Kjo është prezantimi i parë i të dhënave të tilla me cilësi të lartë vizuale. Metodat e zhvilluara nga studiuesit synojnë të ndikojnë në analizën më të lehtë dhe më të shpejtë të të dhënave të mikroskopisë biologjike. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts