Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Si ndikon kafshimi i keq në pamjen dhe shëndetin tonë (foto)

Një kafshim i keq nuk e zhduk vetëm buzëqeshjen e bukur,  por është gjithashtu një kërcënim për shëndetin e një personi në përgjithësi. Në disa raste shumë të rënda, jo vetëm që nofulla është në rrezik, por edhe sistemi i tretjes dhe ai kardiovaskular. Për më tepër, proteza e keqe e dhëmbëve ose dhëmbët e pozicionuar në mënyrë të gabuar mund të ndryshojnë tiparet e fytyrës dhe të bëhen një arsye për pasiguri.

Problemet identifikohen si më poshtë:

  1. Asimetria e fytyrës

Pak asimetri nuk e bën një fytyrë të duket keq dhe madje e bën atë pak më të pazakontë, për të mirë. Por nëse një person ka një keqësim (një kafshim jo të rregullt), mund të zhvillohet një asimetri vërtet e rëndë e pjesës së poshtme ose të sipërme të fytyrës. Për shembull, nëse një fëmijë humbet një dhëmb të përhershëm ose nëse një person i rritur nuk i ka të gjithë dhëmbët, goja mund të duket e pazakontë: për shembull, njëra anë e gojës mund të jetë më e ulët se tjetra ose linja e syve mund të jetë jo e drejtë.

Disa të famshëm madje e kanë këtë tipar, por vetëm pak. Dhe nëse problemi i një dhëmbi të humbur ose një kafshimi të pahijshëm nuk zgjidhet me kohë, madje dentistët më të kualifikuar nuk mund të jenë në gjendje të shmangin problemin e asimetrisë së fytyrës.

How a Bad Bite Influences Our Appearance and Health

  1. Dhëmbë të zgjatur ose mjekër të theksuar

Ekzistojnë 3 lloje të malokluzionit.

Klasa I: Molarët janë të mbyllur në mënyrë normale, por dhëmbët e tjerë nuk kanë hapësirë ​​të mjaftueshme, ato nuk janë në të njëjtën linjë.

Klasa II: Molarët e parë të nofullës së sipërme dhe të poshtme nuk janë të lidhura me njëri-tjetrin dhe nofulla e sipërme është e zgjatur.

Klasa III: Molarët nuk janë të rreshtuar, por nofulla e poshtme është e zgjatur.

How a Bad Bite Influences Our Appearance and Health

Pra, nëse një person ka një malokluzion të klasës II, dhëmbët e sipërm do të zgjaten, dhe një keqkuptim i klasit III do të thotë që ata kanë një mjekër masivr të zgjatur.

  1. Kërcitja e nofullave dhe dhimbja

Malokluzioni (kafshimi jo i duhur) gjithashtu mund të çojë në një mosfunksionim në nyjen tempomandibulare. Kështu që disa njerëz mund të kenë dhimbje në nyje, ose të kenë kërcitje nofullash. Këto tinguj zakonisht shfaqen kur nofulla lëviz. Edhe pse mosfunksionimi në nyjen e përkohshme nuk kërkon ndonjë trajtim serioz, ai mund të bëhet kronik.

  1. Dhimbje koke

Nëse dhëmbët nuk mbyllen mirë, ajo e detyron një person të bëjë përpjekje shtesë për përtypjen e ushqimit. Ndonjëherë, ajo shkakton dhimbje në muskujt e nofullës, e cila transmetohet në kokë dhimbje.

 

 

Në raste të rralla, këto dhimbje koke mund të shfaqen nëse keni protezë të keqe, gjë që bën që nofulla të mos mbyllet sa duhet.

  1. Rrezik i dëmtimit të dhëmbëve

Nëse sipërfaqja e dhëmbëve parandalon lëvizjen e nofullave normalisht, smalti do të bëhet më i dobët, duke i bërë dhëmbët të prekshëm nga bakteret. Kur përtypni ushqim, ekziston rreziku që një pjesë e dhëmbit tuaj thjesht të prishet. Kur përtypim ushqim, ne aplikojmë një forcë të konsiderueshme në lëvizje.

  1. Probleme me formën e fytyrës dhe plakjen e parakohshme

Rritja e kafkës nuk ndalet në fëmijëri apo rini. Disa ndryshime të vogla, sipas dentistëve, vazhdojnë të ndodhin edhe në vitet tona të mëvonshme. Një kafshim i keq mund të çojë në deformimin e fytyrës, faqeve ose qoshet e buzëve – të cilat mund të bëhen më të ulëta se ato që ishin dikur. Prania apo mungesa e dhëmbëve të pjekurisë gjithashtu ndikojnë në kafshimin. Shumë të famshëm kanë hequr dhëmbët e pjekurisë në mënyrë që t’i bëjnë më shumë të dukshme mollëzat. Sidoqoftë, sipas dentistëve, fytyra nuk do të hollohet në shumicën e rasteve.

Ndryshimet në formën e fytyrës mund të çojnë gjithashtu në rrudha të hershme dhe ato mund të jenë më të dukshme në vetëm njërën anë të fytyrës.How a Bad Bite Influences Our Appearance and Health

  1. Tretja e keqe

Nëse një person ka një keqësim në shëndet, ekziston mundësia që ata nuk e përtypin ushqimin e tyre ashtu si duhet, kështu që disa nga lëndët ushqyese nga ushqimi nuk treten. Ushqimi futet në trup në copëza, të cilat mund të shkaktojnë që një person të zhvillojë probleme me tretjen si tepricë acidi, dhimbje, spazma dhe fryrje. Dhe për shkak se është e vështirë të lahen dhëmbët që nuk pozicionohen si duhet, ato bëhen të mbuluara me më shumë baktere që futen në sistemin e tretjes përmes pështymës.

  1. Problemet me shqiptimin

Studimet tregojnë se njerëzit me malokluzion kanë më shumë vështirësi me shqiptimin e tingujve. Një nofull e ngushtë e sipërme dhe një qiellzë e lartë e bëjnë më të vështirë shqiptimin e disa zanoreve.

Në disa raste, një protezë e keqe dentare gjithashtu mund ta bëjë shqiptimin më të vështirë.

  1. Problemet e frymëmarrjes dhe zemrës

Nëse një person ka probleme me kafshimin, kjo mund të çojë në pasoja të tjera si bluarja e dhëmbëve, spazmat e muskujve, problemet e frymëmarrjes gjatë gjumit, sëmundjet obstruktive të mushkërive dhe madje edhe problemet e sistemit imunitar.

Studiuesit gjetën gjithashtu lidhje midis klimës malokluzive I dhe klasit II dhe miopisë. Raste të rënda të malokluzioneve mund të çojnë në probleme të zemrës dhe hipertension. Kjo u provua në një eksperiment, ku pacientët me një kafshim jo të rregullt vendosnin gjëra të veçanta që lejojnë dhëmbët e tyre të mbyllen saktë, gjë që më pas bëri që presioni i tyre arterial të ulet.

 

  1. Rritja e ndjeshmërisë së dhëmbëve

Nëse nofulla nuk mbyllet mjaft mirë në disa vende ose kur një person duhet të bëjë përpjekje shtesë për të përtypur ushqim, kjo bën që kocka rreth asaj zone të rritet dhe dhëmbët më të afërt fillojnë të lakohen vertikalisht.

Për shkak të këtij dëmtimi, pjesa e fortë e dhëmbit irritohet lehtë dhe dhëmbët bëhen më të ndjeshëm ndaj ndryshimit të temperaturës, ushqimeve të ëmbla dhe të tharta, si dhe ndaj kontaktit fizik (për shembull me furçën e dhëmbëve). /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com