Shpërthimet diellore mund të krijojnë oshëtima drite të mrekullueshme

Në vitin 2002 teleskopi Hubble Space vëzhgoi shpërthimin e yllit V838, i cili dhuroi një dritë 600 mijë herë më të shndrritshme se ajo e diellit.

Teleskopi vazhdoi vëzhgimin për 5 vjet me radhë dhe në vend që drita të shuhej gradualisht ajo filloi të përhapej në valë të përpjesshme duke krijuar një eko-oshëtimë drite.

Ja si funksionon një shëtim drite: drita që udhëton direkt nga objekti i ndriçuar është drita që mbërrin tek ne. Retë dhe copëzat e krijuara nga shpërthimi reflektojnë një pjesë të kësa drite duke bërë që rrugëtimi të zgjatet dhe të vijë tek ne më vonë. Ky fenomen krijon një unazë valësh të ndritshme për shkak të pozicionit të Tokës dhe formës parabolike të resë. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts