Sekreti publik: si u bë Dubai një makinë globale për pastrimin e parave

Një qytet që është bërë një simbol i globalizimit është menaxhuar shumë shkathtësi për të tërhequr paratë e pista duke përdorur imazhin e simboleve arkitekturore të modernitetit tepruar, e cila tërheq turistë nga e gjithë bota, thotë Ëilliam Bourdon.

Si pjesë e hetimit të njohur si “Dubai Papers”, revista franceze Le Nouvel Observateur (L’OBS) botoi një intervistë me avokatin Ëilliam Bourdon, President i Shoqatës Franceze për Krimit Ekonomik – Sherpa, i cili thotë se “Dubai është bërë një pikë globale e larjes së parave të pista “.

Bourdon thekson se roli i Dubai si një qendër për pastrimin e parave ka qenë një “sekret publik” për një kohë të gjatë.

Ai shton se ky qytet, i cili është bërë një simbol i globalizimit, ka arritur shumë shkathtësi të tërheqë këtë lloj të hollash duke përdorur imazhin e një qyteti tërheqëse me simbole arkitektonike të një moderniteti tepruar, e cila tërheq turistë nga e gjithë bota.

Njerëzit e biznesit vizitojnë këtë qytet dhe vizitojnë panaire ndërkombëtare të mbajtura atje.

Bourdon tërhoqi vëmendjen për këtë qytet që mund të merret si model suksesi, ku ajo çfarë paraqitet si liberale është një mburojë, pas së cilit fshihet një realitet më pak rozë; sepse siç thotë ai, është kthyer në makinën më të madhe në botë për pastrimin e parave të pista.

 Magazine Le Nouvel Observateur zbuloi në një hetimin e saj të “dokumenteve nga Dubai” se si sistemi i atyshëm i shtriu dorën dhe Sebastien de Montessus, ish-kreut i Departamentit të Minierave që drejton në një firmë franceze energjie – Areva, për të larë fituar në mënyrë të paligjshme të holla.

Megjithatë, Bourdon theksoi në një intervistë me gazetarin Caroline Michel-Aguirre se pastrimi i parave është zgjeruar në mënyrë dramatike.

Dubai ka përfituar shumë nga fakti se Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim – OECD ka forcuar ligjet mbi taksat, duke u bërë kështu një strehë për ata që ikin nga pagesa e taksave në vendet e tyre.

Pasanike nga Kina, Rusia, Afrika dhe Evropa ka gjetur një strehë në Dubai.

Bourdon e konsideron këtë si “skizofreninë” e globalizimit që manifestohet në këtë qytet.

Nga njëra anë, thekson ai, bota ka një arsenal të bindshëm ligjesh në letër në luftën kundër korrupsionit, dhe në anën tjetër, duket se praktikat e vjetra nuk kanë ndryshuar, të paktën kur është fjala për Dubain.

Fakti se Dubai ka nënshkruar të gjitha konventat kundër pastrimit të parave dhe evazionit fiskal, për avokatin kjo nuk është veçse një përpjekje për të përmirësuar “reputacion moral”.

Kur u pyet se çfarë mund të bëhet për të zgjidhur këtë problem, avokati thotë se çfarë po ndodh në Dubai ilustron anën e errët të globalizimit, i cili duket gjithmonë lë mënyra për të anashkaluar rregullat.

Kjo është padyshim një sfidë e madhe për OJQ-të, beson Bourdon, që do të thotë se ndryshimet mund të vijë vetëm nga transformimi i thellë i kulturës politike të vetë udhëheqësve në Dubai.

Ideja që sanksionet mund të kenë ndikim në Dubai mbetet një fantazi e pastër për tani, konkludon ai. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts