Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

RIVALITETI/ Marrëveshja e Uashingtonit, Brukseli: disa projekte financohen nga BE!

Zëdhënësja e Komisionit Evropian (KE) Ana Pisonero tha se shumë projekte të përmendura në marrëveshjen e Uashingtonit midis Serbisë dhe Kosovës mbi normalizimin e marrëdhënieve ekonomike ishin tashmë në Kornizën Evropiane të Investimeve të Ballkanit Perëndimor (WBIF).

“Për shembull, BE ka siguruar ndihmë teknike për të gjithë ‘Autostradën e Paqes’ dhe tashmë ka miratuar investime për pjesët e para të autostradës në Serbi dhe Kosovë,” tha Pisonero për Radion Evropa e Lirë.

Pisonero tha se disa nga projektet e përmendura ishin të reja dhe duhej të vlerësoheshin plotësisht “për sa i përket realizueshmërisë dhe pajtueshmërisë, si dhe planet e BE për rajonin”.

Kryeministrja serbe Ana Brnabiç dhe Drejtori Ekzekutiv i Korporatës Financiare të SHBA-së për Zhvillim Ndërkombëtar (DFC) Adam Boehler hapën dje simbolikisht zyrën e kësaj agjencie amerikane në Beograd, pas një takimi të zyrtarëve të lartë serbë dhe një delegacioni qeveritar nga Uashingtoni.

Një delegacion i qeverisë amerikane erdhi në Beograd për të zbatuar marrëveshjen e Uashingtonit mbi normalizimin e marrëdhënieve ekonomike, të arritur më herët nga udhëheqësit e Serbisë dhe Kosovës. Presidenti serb Aleksandar Vuçiç dhe kryeministri i Kosovës Avdulla Hoti nënshkruan një dokument mbi “Normalizimin Ekonomik” në Shtëpinë e Bardhë në 4 Shtator.

Në një nga pikat thuhet se Kosova dhe Serbia do të bashkëpunojnë me DFC dhe Bankën Eksport-Import (EXIM) të Shteteve të Bashkuara për memorandume të mirëkuptimit për realizimin e ‘Autostradës së Paqes’, lidhjen hekurudhore ndërmjet Prishtinës dhe Merdaret, lidhjen hekurudhore midis Nishit dhe Prishtinës, sigurimin fondeve për financimin e kredive të nevojshme për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, projekte shtesë bilaterale dhe prani e përhershme e DFC në Beograd.

BE: Mbështetje e rëndësishme financiare e SHBA

Përpara bisedimeve me përfaqësuesit e DFC, Ministria Serbe e Ndërtimit, Transportit dhe Infrastrukturës deklaroi se vlera e projekteve të rëndësishme për lidhjen e Serbisë dhe Kosovës, të cilat do të diskutohen, është rreth 3.7 miliardë euro.

Pisonero mirëpriti “kontributin financiar” të Shteteve të Bashkuara dhe shprehu gatishmërinë e BE për të bashkëpunuar me Uashingtonin.

Sipas saj, mbështetja financiare e SHBA është veçanërisht e rëndësishme në një kohë kur BE po punon për planin ekonomik dhe të investimeve për Ballkanin Perëndimor, të cilin KE ka shumë të ngjarë të shpallë muajin tjetër.

“Qëllimi i kësaj pakete është të sjellë rajonin më pranë Bashkimit Evropian dhe të krijojë vende pune më shumë sesa të nevojshme, për të mirën e kompanive dhe qytetarëve,” tha Pisonero.

Ajo shtoi se “shtylla kurrizore e këtij plani” do të jetë lidhja, veçanërisht në transportin dhe energjinë, tranzicionin e gjelbër, veçanërisht dekarbonizimin, prodhimin e energjisë dhe transformimin dixhital që përfshin qasjen në internet me bandë të gjerë. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts