Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

RIMËKËMBJA/ BE me “lum parash” drejt Ballkanit Perëndimor, ja “kuota e rëndë” e shpëtimit të rajonit

Komisioni Evropian do të paraqesë Planin Ekonomik dhe të Investimeve të shpallur prej kohësh për Ballkanin Perëndimor javën e ardhshme.

Kjo paketë e mbështetjes për rimëkëmbjen e rajonit dhe afrimin ekonomik me BE pritet të jetë “e rëndë” me nëntë miliardë euro.

Komisioni Evropian, i udhëhequr nga Ursula von der Leyen, duke marrë detyrën në fund të vitit të kaluar, njoftoi se Ballkani Perëndimor dhe zgjerimi do të ishin një nga përparësitë e tij.

Pastaj, përveç metodologjisë së re të pranimit, e cila praktikisht zhbllokoi rrugën politike të Ballkanit Perëndimor drejt BE-së, u shpall “shtylla e dytë” e politikës së rinovimit të zgjerimit, dhe kjo është afrimi ekonomik i rajonit me BE.

Paketa e investimeve ekonomike është pjesë e Instrumentit të ri për Nxitjen e Para-Anëtarësimit (IPA3), me një vlerë totale prej 14.5 miliardë euro gjatë shtatë viteve të ardhshme për vendet në procesin e pranimit në BE.

Në përputhje me ndryshimin e njoftuar në shpërndarjen e fondeve nga fondet IPA, në një mënyrë të tillë që paratë nuk do të alokohen më nga vendi, por nga projektet e miratuara, Plani Ekonomik dhe i Investimeve do të mbulojë projekte të ndryshme, 18 prej tyre, kryesisht me natyrë rajonale.

Plani ekonomik dhe investues

“Lidhja, veçanërisht në transport dhe energji, tranzicioni i gjelbër, veçanërisht dekarbonizimi i prodhimit të energjisë, transformimi dixhital, i cili përfshin hyrjen në internet me bandë të gjerë, do të jetë shtylla kurrizore e planit,”  tha zëdhënësja e KE, Ana Pisonero.

Plani ekonomik-investues parashikon investime të veçanta në sistemet arsimore të vendeve në rajon, si dhe linja kredie për zhvillimin e sektorit privat.

Komisioneri i Zgjerimit i BE, Oliver Varhelyi thotë se Plani Ekonomik dhe i Investimeve i Ballkanit Perëndimor, përveç nxitjes së bashkëpunimit rajonal, synon të zvogëlojë pabarazitë midis BE dhe ekonomive rajonale, të çojë në rritjen ekonomike dhe krijimin e vendeve të punës dhe të rivendosë rininë dhe punësimin. forca në Ballkanin Perëndimor.

“Ideja e planit është të tërheqë, përveç gjithçkaje që BE po bën tashmë në Ballkanin Perëndimor, burime të tjera, të tilla si institucionet financiare ndërkombëtare dhe bashkëpunimi dypalësh,” tha Varhelyi.

Integrimi ekonomik rajonal

Në Bruksel, ata shtojnë se ndryshimet e mëdha midis ekonomive të BE dhe Ballkanit Perëndimor janë “problemi më i madh dhe rrënja e të gjitha problemeve të tjera”.

“Sa më shpejt ta mbyllim atë çarje dhe të krijojmë ekonomi elastike, aq më shpejt vendet e rajonit do të jenë në gjendje të bashkohen me BE,” thotë Varhelyi.

Në KE, para njoftimit të Paketës Ekonomike dhe të Investimeve, ata theksojnë se puna për krijimin e integrimit dhe lidhjes më të fortë rajonale në Ballkanin Perëndimor nuk është një zëvendësim për rrugën e integrimit evropian, por pjesa plotësuese e saj.

“Integrimi ekonomik rajonal mund të ndihmojë gjithashtu në afrimin e rajonit me tregun e vetëm të BE, i cili përfiton si nga rajoni, ashtu edhe nga BE. Qëllimi përfundimtar, pranimi në BE, nuk ka ndryshuar,” tha Pisonero. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts