Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

REZYME/ Kur do të vijë vaksina dhe sa ka arritur në zhvillimin e saj?

Shkencëtarët në të gjithë botën po punojnë për zhvillimin e një vaksine efektive dhe të sigurt kundër virusit SARS-CoV-2, e cila shkaktoi pandeminë dhe Deutsche Welle ka përpiluar një përmbledhje të pyetjeve dhe përgjigjeve më të rëndësishme në lidhje me vaksinën.

Kur bëhet fjalë për kohën kur bota mund të presë një vaksinë kundër COVID-19, DW tregon se, mesatarisht, zhvillimi i vaksinës zgjat 10 deri në 12 vjet, por që në rast të një pandemie të virusit koronar, shkencëtarët po bëjnë përpjekje të mëdha për ta shkurtuar këtë kohë.

Sidoqoftë, DW vë në dukje se shkencëtarët dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë bien dakord që nuk duhet të bëhen kompromise kur bëhet fjalë për sigurinë e vaksinave.

Ai shton se për fazën aktuale klinike, shkencëtarët vlerësojnë se do të zgjasë rreth 17 muaj.

“Dhe kjo është vetëm fillimi, sepse ajo fazë duhet të përfundojë me sukses. Pas lejes për përdorimin dhe prodhimin e vaksinës, vijon faza e katërt, në të cilën shkencëtarët vazhdojnë të vëzhgojnë pacientët e vaksinuar,” thotë DW.

50 vaksina të mundshme në test

Sa i përket arritjes së shkencëtarëve në zhvillimin dhe testimin e vaksinës, DW thotë se shkencëtarët aktualisht po testojnë më shumë se 50 kandidatë për vaksinën në studimet klinike, por që askush nuk ka marrë ende miratim për përdorim.

Shumë më tepër kandidatë për vaksina janë aktualisht në fazën paraklinike, gjë që, shpjegon DW, do të thotë që efektiviteti i vaksinës po testohet mbi kafshë.

Siç pohon ai, fazat klinike që pasojnë pas kësaj ndryshojnë, ndër të tjera, në fushën e tyre.

Në fazën e parë, vaksina testohet në grupe të vogla pacientësh. Në fazën e dytë, vaksina testohet në grupe pak më të mëdha prej të paktën 100 personash, duke marrë parasysh sëmundjet e hershme ose moshën e pacientëve. Në fazën e tretë, vaksina testohet në të paktën 1.000 pacientë, me vëmendje të veçantë për efikasitetin dhe sigurinë e saj.

Gjithashtu, thekson DW, disa kompani, të tilla si BioNtech dhe Pfizer ose Sinovac, testojnë kandidatët e tyre të vaksinës paralelisht në disa teste: në grupe të moshave të ndryshme ose me doza dhe metoda të ndryshme të administrimit.

Sapo fazat klinike të përfundojnë me sukses, firmat mund të aplikojnë zyrtarisht për leje për të përdorur vaksinën.

Të tre institucionet me rol vendimtar

Sipas DW, tre institucione luajnë një rol vendimtar: Administrata e Ushqimit dhe Barnave në SHBA, Agjencia Evropiane e Barnave në Evropë dhe Agjencia e Produkteve Farmaceutike dhe Mjekësore në Japoni.

Sidoqoftë, thekson DW, kur një vaksinë aprovohet për përdorim, nuk do të thotë se të gjithë njerëzit mund të vaksinohen menjëherë.

“Së pari duhet të prodhohen sasi të mëdha të vaksinës. Pastaj logjististët duhet të sigurohen që vaksina të dorëzohet atje ku është e nevojshme. Dhe shoqëria gjithashtu duhet t’i përgjigjet pyetjeve etike, të tilla si mënyra se si do të shpërndahet vaksina dhe kush do të ketë avantazhin në vaksinim, su dhe fakti që takon secilit individ të vendosë nëse do të vaksinohet apo jo,” thotë DW.

Kur u pyetën se cilat lloje të vaksinave janë duke u zhvilluar aktualisht, DW përgjigjet se shkencëtarët janë duke zhvilluar dhjetë lloje të ndryshme të vaksinave kundër COVID-19, dhe se shumica e kandidatëve për vaksina bazohen në proteina.

DW gjithashtu thekson se aktualisht më shumë se njëqind ekipe shkencëtarësh në të gjithë botën janë duke punuar në zhvillimin e një vaksine kundër COVID-19 dhe se deri më tani dhjetë ekipe kanë zhvilluar një kandidat për vaksinën deri në fazën e tretë klinike të testimit.

Duke vepruar kështu, DW tregon pesë ekipe që tashmë po kryejnë prova të gjera klinike.

Testimi tek njerëzit

Është kompania belge “Jannsen Pharmaceutical Companies”, e cila aktualisht po teston kandidaten e saj për vaksinë në rreth 90,000 njerëz në SHBA, Argjentinë, Brazil, Kolumbi dhe Belgjikë. Është një vaksinë e bazuar në një vektor viral jo-replikues.

Kandidati për vaksinën, mbi të cilin Universiteti i Oksfordit dhe kompania britanike AstraZeneca punojnë në një partneritet publik-privat, bazohet në të njëjtin parim. Ata po testojnë vaksinën e tyre të mundshme në rreth 60,000 njerëz në Shtetet e Bashkuara, Kili, Peru dhe Mbretëria e Bashkuar.

Kompania kineze “Sinofarm” punon në konstelacione të ndryshme së bashku me institutet në Pekin dhe Wuhan. Ata po testojnë vaksinën e tyre “të paaktivizuar” në rreth 55,000 njerëz në Bahrein, Jordan, Egjipt, Marok, Argjentinë dhe Peru.

Kandidati për vaksinën e ndërmarrjes “BioNTech” është konceptuar ndryshe. Eshtë i bazuar në acid ribonukleik dhe aktualisht po testohet në rreth 44,000 njerëz, përfshirë në Shtetet e Bashkuara, Argjentina dhe Brazil.

Ekipi i kompanisë kineze “Kansino” aktualisht është duke testuar kandidatin e saj në rreth 41,000 njerëz në Pakistan, shton DW. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts