Auto Dak
Auto Dak

Reformat: parlamenti kuban miraton zgjedhjen e presidentit dhe kryeministrit

Parlamenti kuban ka miratuar një ligj të ri zgjedhor që parashikon presidencën e shtetit dhe kryeministrin, por nuk parashikon futjen e një sistemi shumëpartiak.

Së bashku me përfaqësuesit e parlamentit, zyrtarët e rinj do të zgjidhen në Asamblenë Kombëtare për një mandat prej pesë vjetësh dhe një maksimum prej dy mandatesh të njëpasnjëshme.

Ligji i ri zgjedhor u miratua unanimisht në një sesion parlamentar të shtunën, ku morën pjesë ish-Presidenti Raul Castro, i cili mbeti në krye të Partisë Komuniste me ndikim absolut Kubë, si dhe Presidenti aktual Miguel Diaz-Canel.

Diaz-Canel pritet të mbetet në krye të shtetit dhe do të emërojë një kryeministër të ri, një detyrë për të cilën ende nuk ka kandidat zyrtar.

Diaz-Canel është presidenti i parë kuban në gati gjashtë dekada që do të dalë nga familja Castro.

Pozitat e presidentit dhe e kryeministrit ekzistonin deri në vitin 1976, kur ato u zhdukën njëkohësisht me votimin e kushtetutës së parë socialiste. Në atë kohë, dy funksione u bashkuan në një, Presidenti i Këshillit të Shteti dhe organi ekzekutiv i parlamentit.

Në prill, Kuba miratoi një kushtetutë të re që lejoi hapjen ekonomike, e cila vjen në një kohë të shqetësimit në rritje lidhur me përkeqësimin e situatës ekonomike në vend.

Kushtetuta e re u miratua me mbështetjen e më shumë se 86 për qind në një referendum në shkurt.

Sipas ligjit të ri, numri i vendeve në parlament nga 605 do të reduktohej në 474.

Përkundër ndryshimeve, thelbi i sistemit politik mbetet i pandryshuar. Është ende një sistem i njëanshëm në të cilin Partia Komuniste emëron të gjithë kandidatët për anëtarësim parlamentar përmes komisioneve të emërimit. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts