Auto Dak
Auto Dak

Referendumi: zviceranët “dorëzojnë” armët

Në një referendum të mbajtur të dielën, Zvicra miratoi masat anti-terroriste të vendosura Bashkimi Evropian, duke votuar në favor të një ligji që shtrëngon kushtet për zotërimin e armëve.

Sipas këtyre vlerësimeve, zviceranët e kanë pranuar ligjin e ri me 67% të votave.

Autoritetet paralajmëruan se refuzimi i ligjit mund të çonte që vendi të përjashtohej nga marrëveshjet evropiane – Shengen.

Ligji u kritikua nga disa shoqata sportive dhe Partia Popullore e krahut të djathtë, duke deklaruar se është i padobishëm në funksion të terrorizmit.

Është vlerësuar se rreth 2.3 milionë qytetarë kanë disa armë, që është rreth 27 për qind e popullsisë së vendit.

Kjo është një nga normat më të larta të posedimit të armëve në Evropën Perëndimore, sipas Institutit të Universitetit për Studime Ndërkombëtare dhe Zhvillimore në Gjenevë.

Masat më të forta do të zbatohen për armët gjysmë automatike, si dhe për lloje të caktuara pushkësh.

Votuesit zviceranë gjithashtu miratuan ndryshimet në sistemin e taksave dhe pensioneve të korporatave në referendumin e dytë të mbajtur në të njëjtën kohë.

Ministri i Financave Ueli Maurer tha se pranimi i ndryshimeve është jetik për të parandaluar etiketimin e vendit si një “ikje tatimore”.

Pastaj, siç paralajmëroi ministri, kjo do të përbënte një kërcënim ekzistencial për shtetin.

Ai vendosi nëse Zvicra duhet të heqë lehtësimet tatimore për kompanitë shumëkombëshe të vendosura në atë vend dhe nëse punëtorët, kompanitë dhe shteti duhet të paguajnë kontribute më të larta për një sistem pensionesh që nuk ka burime të mjaftueshme.

Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik – një klub shtetesh shumë të industrializuara – ka kërcënuar ta vendosin Zvicrën në listën e vendeve që akoma nuk ushtrojnë taksë më të lartë ndaj normës së lartë të fitimit.

Sipas politikës së re zvicerane, vendet e huaja do të paguanin të njëjtin nivel taksash si ato vendore, por në përgjithësi normat e taksave do të ishin më të ulëta. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts