Rashid dhe Ilhan, gratë e para muslimane në Kongresin e SHBA

Palestinezët amerikanë dhe prejardhja somaleze u zgjodhën në Dhomën e Përfaqësuesve të Kongresit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Rashid Tlaib dhe Ilhan Omar, njëra me origjinë palestineze dhe tjetra somaleze, u bënë gratë e para muslimane të zgjedhura në Kongresin e Shteteve të Bashkuara.

Tlaib fitoi në Miçigan, ndërsa Omar në Minesota, Partisë Demokratike të fortë, ku zëvendësoi kongresmenin e parë të muslimanëve Keith Ellison.

Rashida Tlaib është 42 vjec. Ajo ka lindur në Detroit dhe prindërit e saj janë emigrantë nga Palestina.

Ilhan Omar arriti në Shtetet e Bashkuara në moshën 14-vjeçare, pasi ajo u arratis nga lufta civile në Somali.

Zgjedhja e këtyre dy zonjave në Dhomën e Përfaqësuesve të Kongresit të SHBA vjen në një kohë të ndjenjave negative të amerikanëve kundër muslimanëve amerikanë, nxitur dhe nga fryma Trump.

Një studim i publikuar javën e kaluar nga Fondacioni Amerika e Re dhe Instituti i muslimanëve amerikanë, tha se dy nga pesë amerikanë besojnë se Islami është i papajtueshëm me vlerat amerikane dhe se një numër i ngjashëm e të anketuarve besojnë se muslimanët nuk janë patriotë e të barabarta si qytetarët e tjerë.

Organizatat për mbrojtjen e të drejtave të muslimanëve të SHBA deklarojnë se një masë e  madhe retorike anti-islame vjen nga mediat, si dhe nga strukturat politike të shtetit.

Hetuesit kanë gjetur se njerëzit të cilët janë identifikuar si republikanë kanë më shumë qëndrime negative ndaj Islamit dhe muslimanëve.

Një studim tjetër i kohëve të fundit, i lëshuar nga avokatët mslimanë, gjeti se më shumë se 80 kandidatë politikë në nivele të ndryshëm përdorën retorikën anti-islame vitin e kaluar. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts