Qyteti mbi minierë: si kërcënohet nga gropat dhe fundosja (video)

Në fund të shekullit të 19-të, një mjeshtër mendoi se do të ishte mirë për ta bërë një qytet pikërisht mbi një nga minierat më të mëdha të kripës në botë. Pas 140 vjetësh, kjo minierë është ende në veprim, por banorët e Bereznikut në Rusi vuajnë, sepse qyteti i tyre thjesht mbytet.

Bereznik është një qytet prej 150 mijë banorësh në Urale, ndërtuara pikërisht mbi një minierë të madhe të përshkruar nga tunele të shumta. Zona është shumë i pasur me kripë kalium, dhe rusët kanë vendosur të shfrytëzojnë atë në maksimum pa marrë parasysh çfarë mund t’i gjejë njerëzit lart.

E gjitha kjo ishte e pranueshme deri në vitin 2007, kur në qytet u shfaq papritmas një gropë 400 metra e gjerë dhe 700 metra e thellë. Njerëzit u tronditën dhe kjo ishte vetëm fillimi i mjerimit të tyre. Toka vazhdimisht dridhej nën ta, çdo ditë hapeshin gropa të reja dhe shumë shpejt qyteti filloi të fundosej.

Në një video mund ta vëreni më mirë se ç’ka ngjarë me qytetin këto vite. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts