Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

PËRJASHTIMI/ Suedia në kohën e pandemisë: Shkenca përpara politikës

Rrugët e Stokholmit janë të qeta, por jo të shkreta, njerëzit janë ende në tarracat e kafenetë në qendër të qytetit, dhe dyqanxhinjtë po shesin lule.

Të rinjtë ulen në parqe, disa madje tundin duart dhe përqafohen.

Pas një dimri të gjatë dhe të errët skandinav, pandemia e virusit koronar nuk i ka mbajtur suedezët në shtëpitë e tyre, megjithëse qytetarët në shumë pjesë të botës nuk i lënë shtëpitë e tyre dhe, si rregull, nuk mund të gjejnë restorante ose dyqane të hapura në kohën e ditës ku ata lejohen të lëvizin.

Qeveria suedeze nuk ka shqiptuar ndalime ose ndëshkime të rrepta si vendet e tjera, sepse beson se qytetarët do të jenë të përgjegjshëm dhe të disiplinuar dhe do të ndjekin rekomandimet në distancë nga të tjerët, ose do të qëndrojnë në shtëpi nëse nuk janë mirë.

Një përjashtim nga skena evropiane

Autoritetet suedeze kanë këshilluar qytetarët të aplikojnë distancën sociale, d.m.th. të shmangin kontaktin fizik me njerëzit dhe të punojnë nga shtëpia nëse është e mundur.

Në krahasim me vendet e tjera, të cilat kryesisht kanë imponuar masa kufizuese në luftën kundër pandemisë, Suedia është një përjashtim sepse i ka lënë shumë qytetarë me liri, duke besuar në përgjegjësinë e tyre.

Në Suedi është e ndaluar të mblidhen para banakut në bare, por të ulen në tavolinat e kafeneve dhe restoranteve.

Shkollat ​​e mesme dhe kolegjet janë të mbyllura, por parashkollorët dhe shkollat ​​fillore funksionojnë ashtu si kanë qenë.

Ish-epidemiologu suedez Johan Giesecke, tani këshilltar në Agjencinë Shëndetësore Suedeze, tha se “Suedia është, të paktën, një përjashtim nga skena evropiane” dhe shtoi se ai “mendon se është mirë”.

Ai deklaroi se vendet e tjera evropiane kishin “bërë lëvizje politike” në vend të atyre shkencore.

Shumë javë dhe muaj të vështirë

Sa kohë mund të zgjasë strategjia suedeze nuk dihet.

Kryeministri Stefen Lofven paralajmëroi të premten se “shumë javë dhe muaj të vështirë” do të vijnë dhe se më shumë se 50 njerëz do të ndalohen të mblidhen në një vend, në vend të 500 si më parë.

Qeveria paralajmëroi se dasmat, funeralet dhe festimet e Pashkëve mund të preken nga këto masa.

Gjermania dhe Mbretëria e Bashkuar, nga ana tjetër, kanë ndaluar tubimet e më shumë se dy personave, me përjashtim të atyre që jetojnë së bashku.

Italia dhe Franca gradualisht futën kufizime më të mprehta në veprimtarinë publike, duke vendosur përfundimisht dënime, sepse, sipas autoriteteve, shumë njerëz injoruan rekomandimet për distancë fizike nga njerëzit e tjerë.

Sidoqoftë, disa studiues kanë kritikuar qasjen e Agjencisë Shëndetësore Suedeze si të papërgjegjshme.

Në një letër të hapur drejtuar qeverisë, rreth 2,000 shkencëtarë kërkuan transparencë më të madhe dhe shpjegim më të mirë të strategjisë për të parandaluar përhapjen e infeksionit.

Profesori i mjekësisë Sten Linnarsson deklaron se shkencëtarët janë të shqetësuar sepse nuk ka prova shkencore për të mbështetur politikat e pranuara.

“Ne nuk mund të jemi në shtëpi tërë ditën”

“Eshtë si të dish që shtëpia juaj është në zjarr, por ju vendosni ta shuani atë më vonë. Nuk ka kuptim. Dhe rreziku, sigurisht, është që të digjen tërë shtëpia,” tha profesori në Institutin Karolinska.

Sidoqoftë, epidemiologu suedez Anders Tegnell pretendon se politika e tanishme qeverisë është e mundshme dhe efektive në mbrojtjen e shëndetit publik sesa do të ishin masa drastike, siç është mbyllja e shkollave për katër deri në pesë muaj.

Në Suedi, me një popullsi prej rreth 10 milion, infeksioni ka prekur 3.700 njerëz deri tani, nga të cilët 110 vdiqën.

Mësuesja në pension Susanna Moberg, 63 vjeç, thotë se ajo i beson qeverisë dhe beson se përvoja suedeze me virusin koronar nuk do të jetë aq e vështirë sa ajo italiane.

“Unë nuk jam shumë i shqetësuar. Unë nuk jam ende 70 vjeçe. Fëmijët e mi nuk janë sëmurë dhe do të shkojmë në një restorant në fundjavë. Ne nuk mund të jemi në shtëpi tërë ditën,” shtoi Moberg. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts