OBSH: ja pesë qytetet me ajrin më të ndotur në Ballkanin Perëndimor

Me ardhjen e dimrit, shumë qytetet në Ballkanin Perëndimor shndërrohen në mbytëse prej smogut, të shkaktuara nga gazrat nga makina kryesisht shumë të vjetra dhe mijëra dhe oxhaqe, dhe të vetmit që fërkojnë duart e tyre janë shitësit e ajrit, shkruan AFP.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë – OBSH, në listën e dhjetë qyteteve më të ndotura në Europë, pesë janë në Ballkan: Tuzla në Bosnjë, Pljevlja në (Mali të Zi dhe Shkupi, Tetova e Manastir në Maqedoni.

OBSH paralajmëron se kjo po shkakton dëmtime të mëdha për ekonominë dhe njerëzit.

Sipas studimi që nga viti 2016, është vlerësuar se në vitin 2010 ndotja e ajrit ishte shkaku i vdekjes së më shumë se 37.000 njerëzve në Ballkanin Perëndimor, ku jetojnë rreth 23 milionë banorë.

Kjo është, në raport me popullsinë, gjashtë herë më shumë se në Francë dhe, që atëherë nuk është marrë asnjë masë për të luftuar ndotjen atmosferike. /tesheshi.com/

 

 

auto pjese dak

Related posts