Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Nisi gërmimi i një anijeje-varr nga Epoka e Vikingëve në Norvegji, pse është epokale?

Puna për gërmimin e një anijeje nga epoka vikinge filloi të premten në Norvegji, dhe është zbulimi i parë i një anijeje nga ajo periudhë në 100 vitet e fundit, e cila mund të lejojë shkencëtarët të mësojnë më shumë rreth asaj epoke, raporton AFP.

Anija ndodhet rreth 50 centimetra nën tokë në argjinaturën në të cilën ishte vendosur varri viking. Mbetjet e anijes u gjetën në vitin 2018 duke përdorur radarët që hynin në vend.

Autoritetet norvegjeze kanë vendosur të gërmojnë mbetjet e anijes, të cilat sipas vlerësimeve fillestare janë në gjendje shumë të dobët. Autoritetet kanë frikë se vendi do të shembet më tej.

Vetëm tre anije vikinge janë gjetur në Norvegji deri më tani. E fundit u gjet në vitin 1904 dhe të gjitha ato janë të ekspozuara në një muze pranë kryeqytetit Oslo.

“Me një numër kaq të vogël të anijeve të gjetura, kjo anije vikinge do të kontribuojë në një kuptim më të mirë të anijeve të asaj kohe dhe do të na sigurojë informacione të vlefshme në lidhje me atë periudhë historike,” tha arkeologu Knut Paasche nga Instituti Norvegjez për Kërkime të Trashëgimisë Kulturore.

Në kohët vikinge, ishte zakon që mbretërit dhe personalitetet e rëndësishme të varroseshin në një anije, e cila më pas varrosej në tokë së bashku me sende të ndryshme. Pastaj, mbi të vendoset një argjinaturë.

Gërmimi i anijes duhet të zgjasë rreth pesë muaj.

Luftëtarët, tregtarët dhe piratët vikingë, ose nordikë (skandinavë) u vendosën në një zonë të gjerë të Evropës, Azisë, Lindjes së Mesme dhe pjesë të Afrikës, nga fundi i 8-të deri në mesin e shekullit të 11-të. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts