Nëntë produkte që u ndaluan për shkak të përbërësve të tyre

A keni menduar ndonjëherë për produktet që keni blerë në dyqanet ushqimore? Ne shpesh besojmë në reklamat e prodhuesit, në popullaritetin e një produkti dhe në paketën e bukur pa menduar as për tmerret që mund të fshihen brenda saj.

Bright Side ka përmbledhur një listë të gjërave që janë në raftet e dyqaneve dhe në disa vende të ndaluara. Natyrisht, do të japim shpjegime.

Kinder surprizë  

Kjo është e pëlqyer më së shumti nga fëmijët por që u ndalua në SHBA në vitin 1938. Zyrtarët qeveritarë e ndaluan shitjen e produkteve që përmbajnë një element të paqëndrueshëm. Dhe meqenëse ato copa të vogla (lodrat) në këto vezë mund të jenë një rrezik për t’i mbytur fëmijët. Megjithatë, 5 vjet më parë, prodhuesit e këtij produkti arritën të anashkalonin ligjin dhe të ktheheshin në tregun amerikan.

 

Ngjyra artificiale  

Brenda 50 viteve të fundit, numri i ngjyrave kimike të përdorur është rritur për 500 për qind, duke sjellë shumë dëm në shëndetin tonë. Këto aditivë shkaktojnë hiperaktivitet dhe ato gjithashtu mund të zhvillojnë alergji ose të rrisin rrezikun e gjetjes së kancerit. Kjo është arsyeja pse disa ngjyra artificiale në produktet e eksportuara në Evropë janë tërësisht të hequr nga produkti ose zëvendësohen nga ato natyrore.

 

Pulë me antibiotikë  

Ofrimi i pulave nga kompania më e madhe e prodhimit të mishit amerikan, Tyson Foods, është ndaluar në Evropë po ashtu edhe në Australi. Kjo ndodhi pasi bota mësoi se kompania ‘Tyson’ injektoi pulat me antibiotikë, steroide, ilaçe anti-inflamatore dhe ketamine në shpendët e tyre. Pas njoftimit të këtij informacioni, përfaqësuesit e kompanisë premtuan të përjashtojnë përdorimin e artikujve të tillë, të cilët e bënë në shtator të vitit të kaluar.

 

Organizmat e Modifikuar Gjenetikisht (OMGJ)  

Më shumë se gjysma e vendeve në Evropë në vitin 2015 i kanë ndaluar produktet e OMGJ-ve për shkaqe që përfshijnë alergjinë, toksicitetin dhe uljen e vlerës ushqyese të produkteve. Është e rëndësishme të dini se jo vetëm frutat dhe perimet mund të modifikohen gjenetikisht, por edhe produkte me origjinë shtazore.

 

Shtimi i pluhurit në bukë për pjekje  

A keni dëgjuar ndonjëherë për bromate me kalium (përbërje kimike)? Ajo shërben si një pluhur për pjekjeje. Me ndihmën e saj, buka mbetet e butë dhe e bukur për një kohë të gjatë sikur të ishte nxjerrë nga furra. Por bromati i kaliumit mund të shkaktojë dhimbje koke, skuqje të lëkurës dhe probleme me tretje. Për fat të keq, ajo gjendet në shumicën e llojeve komerciale të bukës. Është e ndaluar në Kanada, Kinë dhe BE.

 

Kultivimi i salmonit

Kultivimi salmoni në ferma është i ndaluar në Australi dhe Zelandën e Re. Problemi është se këto peshq të fermuar mbahen në një dietë të veçantë të rreptë që përfshin antibiotikë dhe elemente për të rritur kaloricitetin. Nuk ka thjesht elemente të shëndetshme në këtë salmon.

 

Ushqime me zëvendësues të yndyrës

Olestra është një zëvendësues sintetik i yndyrës dhe numri i kalorive që përmban është zero. Shpesh përdoret në patate të skuqura të patatuara me yndyrë të shënuara me fjalën “Drita”. Mendohet se kjo përbërje kimike shkakton shumë pasoja negative për trupin, përfshirë thithjen e dobët të vitaminave esenciale. Ushqimet që përmbajnë olestra janë të ndaluara tërësisht në Kanada dhe Evropë.

 

Pijet sportive

Pijet sportive nuk janë domosdoshmërisht të këqija ose të ndaluara dhe ato në të vërtetë përmbajnë vitamina, minerale dhe elementë të tjera të shëndetshëm. Por disa prodhues të paskrupullt bllokojnë erën e keqe të këtyre pijeve dhe rrisin ngjyrën me ndihmën e vajit vegjetal të brumosur, BVO (E-443). E-443 është e ndaluar në Japoni dhe Evropë për shkak të toksicitetit të saj dhe ekziston rreziku i zhvillimit të kancerit të gjirit dhe prostatës.

 

Qumështi

Prodhuesit përdorin shumë truke të ndryshme për të rritur shitjet. Për të marrë më shumë qumësht, disa fermerë në SHBA lopëve i japin një hormon për rritjen e tyre. Përdorimi i qumështit nga lopët e tilla lidhet me rrezikun e kancerit, rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe të hormoneve tiroide. Prandaj ky lloj qumështi është i ndaluar në Norvegji, Zvicër, Zelandë të Re, Japoni, Australi dhe në 29 vende të tjera evropiane.
A do të jeni më të kujdesshëm me produktet që konsumoni? Cila nga këto është më tronditëse?

Përshtati: Shkëlzen Rrecaj – /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts