Nëntë fakte që duhet të dini rreth ushqimit që po konsumoni

Duket se ne dimë gjithçka ose pothuajse gjithçka rreth asaj çka konsumojmë pasi lexojmë etiketat e ushqimeve. Por a mund ta themi këtë me siguri?

Bright Side ka renditur disa fakte mjaft interesante të cilat me siguri do t’ju bëjnë të ndryshoni mendim në lidhje me ushqimin tradicional.

 

1. Kultivimi i bimëve OMGJ është i lejuar në shumicën e vendeve

Në shumicën e vendeve, kulturat e modifikuara gjenetikisht mund të kultivohen pa ndonjë kufizim, sepse ende nuk ka prova shkencore që kulturat e tilla janë më të dëmshme sesa ato natyrore. Produktet më të përhapura janë soja, misri, pambuku si dhe panxhari i sheqerit.

 

2. Ketchupi mund të prodhohet pa domate

Përkundër faktit se domatet janë të lira, ato zëvendësohen mjaft shpesh me përbërës të lirë, të tillë si mollë, ngjyra dhe aditivë të tjerë. Për të dalluar një ketchup të rremë, fillimisht shikoni në ngjyrën e saj – ajo duhet të jetë e kuqe ose e kuqe e errët. Sa për koincidencë, ketchup i vërtetë nuk duhet të jetë shumë i holluar me ujë.

 

3. Vrimat nëpër biskota nuk janë për dekor

Vrimat nëpër biskota nuk janë thjesht një prekje dekorative, ato në të vërtetë sigurojnë që biskotat të piqen siç duhet.

 

4. Kaloritë që lexojnë nëpër etiketat e vendosura në ushqime mund të mos jenë të sakta

Për sa i përket kalorive që shkruhen nëpër etika problem qëndron në faktin se sistemi i matjes së kalorive tashmë është i vjetruar. Për shembull nuk merret parasysh se si absorbimi ndryshon në bazë të llojit të ushqimit ose individit që po e konsumon. Kohët e fundit shkencëtarët se bajamet në tërësi kanë rreth 20 për qind më pak kalori nga sa mendohej fillimisht gjithashtu dhe fistikët 5 për qind më pak.

 

5. Vaj kanola dhe vaji i rapsi janë të njëjtit produkt

Emri kanola është më ndryshe nga vaji rapsi vetëm në sasi të reduktuara (deri në 2 për qind) të acidit erucic, i cili jo vetëm që ndikon negativisht në shije, por është edhe toksik për zemrën.

 

6. Disa ushqime mund të zhduken përgjithmonë

Për fat të keq, për shkak të ngrohjes globale dhe faktorëve të tjerë negativ, disa ushqime janë në prag të zhdukjes.
Këto ushqime janë:
Disa lloje të mollëve që kërkojnë dimër më të ftohtë.
Avocadot, për shkak të faktit se kultivimi i tyre nuk është i leverdishëm. Për të korrur një kile nga ky frut kërkon 130 gallon ujë.
Bananet u prekën nga një epidemi e sëmundjeve kërpudhore dhe bimët filluan të vdisnin shpejt.
Mjaltë viteve të fundit, numri i kolonive të bletëve është zvogëluar ndjeshëm. Arsyet janë marimangat nga Azia, pesticidet dhe ushqimi i dobët i bletëve.
Çokollata ashtu siç thonë shkencëtarët, cilësia e fasuleve të kakaos është përkeqësuar ndjeshëm në dekadat e fundit, kështu që kulturat janë zvogëluar me gjysmën.

 

7. Pulat me kalimin e viteve kanë filluar të jenë gjithnjë e më të mëdha

Këto 60 vitet e fundit, pulat janë bërë shumë të mëdha, veçanërisht pjesa e gjoksit dhe këmbëve të tyre është zmadhuar ndjeshëm. Disa thonë se shtimi I hormoneve dhe steroideve janë përgjegjës për këto ndryshime.
Megjithatë fermerët pohojnë se rritja e pulave nuk shkaktohet nga produkte të cilat nuk lejohen por nga rritja e përmirësuar modern, kushtet më të mira të jetesës si deh mbikëqyrja e rregullt veterinare.

 

8. Bonbone prej frutash përmbajnë të njëjtin dyllë si të automjeteve

Përveç xhelatinave, ngjyrave dhe përbërësve të tjerë, ushqimet e gojës së frutave gjithashtu përmbajnë dylli carnauba, është një dylli nga gjethet e palmave. Dylli i njëjtë përdoret edhe për dyllat e automobilave, dyllet e mobiljeve dhe përdoret edhe në industrinë e bukurisë.

 

9. Ne hamë insektet dhe as nuk dimë për këtë

Karmina e pigmentit të ushqimit, e njohur edhe si E120, përdoret për të shtuar ngjyrë të kuqe në produktet ushqimore. Por jo të gjithë e dinë se karamina prodhohet nga acidi i karamineve, i krijuar nga disa insekte në shkallë të tilla si shkalla e koalicit.

/tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts