Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Në SHBA, 2500 gjykime të gabuara në 30 vjet: ja kush e ka pësuar më tepër

Rreth 2,500 njerëz janë liruar nga akuzat për krim gjatë tridhjetë viteve të fundit në SHBA pasi u dënuan gabimisht.

Në rreth gjysmën e çështjeve, sipas një studimi të lëshuar të martën, policia dhe prokurorët mbajtën prova që mund të kishin liruar të pandehurit.

Një studim nga Regjistri Kombëtar i Vendimeve të Anuluara, iniciuar nga Universiteti i Shkollës së Drejtësisë në Michigan, Shkolla Ligjore e Universitetit Shtetëror të Miçiganit dhe Qendra UCI për Shkencë dhe Shoqëri, tregon se provat që lirojnë të pandehurit u mohuan në 61 përqind të dënimeve të gabuara të vrasjes, raportoi AFP.

Në 72 përqind të vendimeve të gabuara, në të cilat i pandehuri u dënua me vdekje, kishte sjellje të papërshtatshme nga policia dhe prokuroria.

“Trajtimi i papërshtatshëm është zakonisht më i zakonshëm kur dhuna është më ekstreme,” tha studimi.

Studimi citon një numër shkaqesh të vendimeve të padrejta: duke përdorur teknikën e diskutueshme të detyrimit të një të dyshuari për të deklaruar fajësinë, nxitjen ose detyrimin e dëshmitarëve për të dëshmuar kundër një të pandehuri, trillime të provave dhe shmangien e ligjit nga prokurori.

Sjellja e pahijshme që shkaktoi vendime të gabuara është disi më e madhe kur i pandehuri është afrikano-amerikan sesa kur është i bardhë.

Afrikano-amerikanët shpesh dënohen gabimisht

Në lloje të caktuara të krimeve, afrikano-amerikanët ishin shumë shpesh të dënuar gabimisht.

Kështu, afrikano-amerikanët, në gjykimet e lidhura me drogën, u dënuan gabimisht dymbëdhjetë herë më shpesh sesa të bardhët.

Sidoqoftë, të bardhët gjithashtu shpesh janë viktima, veçanërisht në rastet e korrupsionit dhe mashtrimit. Në raste të tilla, nuk ishte policia që kishte faj, por prokurorët federalë që ndoshta donin të dilnin të suksesshëm në zgjidhjen e çështjes.

Një person i dënuar gabimisht për vrasje kaloi mesatarisht 13.9 vjet në burg, tregon studimi.

Një shembull është rasti i Michael Morton, i cili u dënua për vrasjen e gruas së tij në Teksas në 1987.

Raporti thekson se Prokurori i Qarkut Ken Anderson “fshehu prova potencialisht shfajësuese që mund të kishin çuar në vrasësin aktual, i cili vrau një grua tjetër në 1988.”

Morton, i cili u dënua me burgim të përjetshëm, u la i lirë në 2012 pas analizave të ADN-së.

Autorët e studimit deklarojnë se është e vështirë të zgjidhet problemi i përmendur.

Gjegjësisht, në departamentet e policisë ekziston një kulturë e përqendrimit në marrjen e njohjes dhe refuzimin e kritikave, ndërsa prokurorët kanë pushtet pa mbikëqyrje, thuhet në raport. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts