Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

RAPORTI/ Heroina nën pandemi: nga Afganistani në Ballkan, si gjithherë

Kuzhinat e drogës në botë janë prerë nga klientët: pothuajse nuk ka fluturime të pasagjerëve, kontrollet janë forcuar kudo në kufij. Atëherë, çfarë duhet të bëjë një bos i drogës në Kolumbi me mall nga një laborator në xhungël, kur ai nuk mund t’i dërgojë ata te tregtarët në Bogotá, Medellin dhe Cali, ose kontrabandistët në Shtetet e Bashkuara ose Evropë?

A mund të rrezikohet ai model biznesi nga kufizimet e vendosura për shkak të koronës dhe jetës së natës që mungon? Tani shitësit e narkotikëve shpejt kanë nevojë për Planin B, shkruan DW.

Sipas ekspertëve nga Zyra e Kombeve të Bashkuara për Luftën kundër Krimit dhe Narkotikëve (UNODC) dhe Qendrës Evropiane të Monitorimit të Drogës dhe varësisë, kontrabandistët tashmë kanë gjetur mënyra alternative.

Cilësi më e dobët

Për transportin e kokainës nga Amerika e Jugut në Evropë, kjo do të thotë se malli, në vend që të ketë një vend transporti në një aeroplan pasagjerësh, tani vjen nga deti. Për prodhimin vendas, kjo do të thotë që fermerët kolumbianë, biznesi i të cilëve me frutat dhe perimet dështoi për shkak të krizës së koronës, duhet të binden se ata mund të ushqejnë familjet e tyre edhe më mirë duke kultivuar lëndë narkotike në mënyrë të paligjshme.

Gjithashtu, çmimet duhet të ngrihen dhe thjesht të ndiqet parimi ekonomik i ofertës dhe kërkesës. Që nga fillimi i krizës, çmimi i kokainës është rritur në mënyrë drastike në 45 përqind. Një gram kokainë në Francë nuk kushton më 60, por 100 euro.

Vetëm katër muaj më parë, kontrabandistët punonin me letra, pako dhe valixhe me fund të dyfishtë, në fluturimet ndërkombëtare. Tani ata po përdorin faktin se, megjithë kontrollet më të forta kufitare, ka më pak staf doganor në porte. Ata fshehin kokainën në anije, aeroplanët e ngarkesave, midis bananeve dhe frutave, ose e përziejnë atë me miell.

Ata gjithashtu hollojnë kokainën me ephedrine, në një raport prej 70:30. Cilësi më e ulët, çmim më i lartë. Në të njëjtën kohë, për ta nuk kanë rëndësi se sa e dëmshme mund të jetë për shëndetin e konsumatorëve.

Dhe në anën tjetër të botës, ka fitues në kohën e krizës së koronës: këta janë kultivuesit në Afganistan. Ngjashëm me Kolumbinë, ata paraqiten para popullatës si shpëtimtarë në periudha të vështira.

Kombet e Bashkuara po flasin për njerëz që humbën punën e tyre për shkak të pandemisë dhe tani po rrisin lulekuqen e opiumit.

Sipas Kombeve të Bashkuara, pandemia nuk ndikoi në rrugën kryesore të kontrabandës së heroinës: rruga e Ballkanit vazhdon nga Afganistani, përmes Iranit, Turqisë dhe Ballkanit për në Evropën Qendrore.

Sidoqoftë, në vitin 2019, zona për kultivimin e lulekuqeve në Afganistan u ul me më shumë se një të tretën në krahasim me një vit më parë, pra rreth 100,000 hektarë. Në të njëjtën kohë, prodhimi i opiumit mbeti në pothuajse të njëjtin nivel, krahasuar me 6.400 tonë të prodhuar në 2018.

Shpjegimi për prodhimin e qëndrueshëm të opiumit është shumë i thjeshtë: rendimentet më të larta. Vitin e kaluar, korrja u ndikua më pak nga thatësira. Madje, 84 përqind e prodhimit të opiumit në botë vjen nga Afganistani.

Sipas raportit të ri të KB për narkotikët, në vitin 2018, numri i përdoruesve të drogave të tilla si kanabis, kokainë, opium ose substanca sintetike në botë mbeti në afërsisht të njëjtin nivel krahasuar me një vit më parë – rreth 269 milion njerëz. Shumica e tyre konsumuan hashash.

Rreth 35.6 milion vuajnë nga problemet shëndetësore të shkaktuara nga droga. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts