Misteri i një qyteti zviceran i fiksuar pas numrit 11

Solothurn është kryeqyteti me të njëjtin emër i kantonit të Svazilandit në veriperëndim të vendit, që ndodhet në brigjet e lumit Are dhe nën gjirin e vogël malor Jure.

Megjithëse është një vend i bukur piktoresk i themeluar nga romakët që në fillim të 2000 vjetëve, ai shpesh harrohet nga turistët për shkak të afërsisë me Bernës që është më e vizitueshme.

Por Solothurn ka bukurine e vet të pamohueshme dhe atraksione të shumta.

Njëri prej tyre është një obsesioni misterioz me numrin 11. Shumë qytetarë as nuk e dinë pse ekzistojnë saktësisht 11 kisha dhe kapela, 11 burime, 11 kulla dhe 11 muze në qytet.

Disa prej tyre e kanë origjinën nga shekulli i 15-të, ndërsa të tjerë u përkasin kohëve më të vonshme, si p.sh. i vetmi muze i teknologjisë kompjuterike zvicerane Enter, i vendosur në Solothurn.

Kalaja është e dominuar nga katedralja e Sv. Ursen, e cilaë shtë ndërtuar pikërisht 11 vjet më parë. Arkitekti italian Gaetano Mateo Pisoni e ka përfshirë këtë numër në shumë nga detajet e tij. Ata kanë tre shkallare të përbërë nga 11 hapa, burime të zbukuruara me 11 çezmat, ndërsa ndërtesa përbëhet nga 11 porta. Katedralja ka 11 këmbana dhe 11 altarë, ndërsa njëra prej tyre është bërë nga 11 lloje mermeri.

Në Solothurn ka edhe një orë që tregon vetëm 11-të dhe luan himnin e qytetit.

E pse një obsesion i tillë me numrin 11?

Sipas bestytnive popullore të krahinës, ishin kukudhët nga malet e afërta ato që i dhanë jetë qytetin. Fjala angleze për kukudhët në të njëjtën kohë është fjala gjermane për numrin 11, kështu që qytetarët për nder të këtyre krijesave eteriale filluan të krijojnë një qytet të frymëzuar nga ai numër.

Numerologjia thotë se numri 11 është më intuiti, ndërsa për shumë simbolizon një kërkim të pandërprerë për përsosmëri dhe është një kod shprese. /tesheshi.com/

 

 

auto pjese dak

Related posts