Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Ky ishte “Spaçi” amerikan: burgu që të kall datën dhe si vizitor (pamje)

Venddënimi East State Penitenciar ndodhet në Shtetet e Bashkuara dhe sot konsiderohet si një nga vendet e famshme të përhumbura. Burgu nuk ka funksionuar për një kohë të gjatë, por ky është bërë një destinacion turistik. Vizitorët thonë se pëshpëritjet e të burgosurve të torturuar dëgjohen edhe sot.

Burgu u hap në 1829 dhe u bë i pari që zbatoi sistemin e izolimit në SHBA.

Të burgosurit që qëndruan këtu ishin në qeli prej guri, pa kontakte njerëzore.

Një nga gjërat për të cilën burgu njihet është se të burgosurve u viheshin kapuça në kokë sa herë që zhvendoseshin në një dhomë.

National Geographic e ka vendosur këtë burg në një listë me 10 vendet e përhumbura në Shtetet e Bashkuara.

Ithtarët e një sistemi të tillë besonin se vetmia e të burgosurve do të çonte në pendim.

Nga ana tjetër, kritikët kanë argumentuar se veprime të tilla shkaktojnë mundime emocionale të krahasueshme me torturat fizike.

Ky sistem i mbylljes u quajt “Pennsylvania” dhe më vonë u aplikua në vendet e tjera amerikane dhe evropiane.

Burgu u mbyll në 1971, por fantazmat besohet se janë kthyer tek ai.

Kjo është arsyeja pse ky është sot një vend turistik, ku ofrohen turne ditore dhe ato për ngjarje të veçanta. Por vetëm për trimat.

Vizitorët thonë se pëshpëritjet e të burgosurve në qelitë e tyre ende mund të dëgjohen.

Charles Dickens vizitoi burgun në 1800 dhe shkroi ai ishte i ashpër dhe mizor. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts