Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

GODITJA/ Kriza COVID, Klaus Schwab: koha për ta riparë kapitalizmin neoliberal

Presidenti i Forumit Ekonomik Botëror (WEF), Klaus Schwab, beson se bota në epokën post-COVID duhet të rimendojë kapitalizmin siç njihet sot dhe të rivlerësojë vlerat e ekonomisë neoliberale, të cilat u konsideruan të shenjta para pandemisë së virusit koronar.

“Asnjë ngjarje që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore nuk ka pasur një ndikim kaq të thellë global si COVID-19. Pandemia ka shkaktuar një krizë në shëndetin publik dhe ekonominë, në një shkallë që nuk është parë për breza dhe ka përkeqësuar problemet sistemike siç janë pabarazia dhe pozicionimi i fuqive të mëdha”, shkruan Schwab.

E vetmja përgjigje e pranueshme ndaj një krize të tillë, shton ai, është të kryejmë një “rivendosje të madhe” të ekonomive, politikës dhe shoqërive tona.

Një hap drejt uljes së varfërisë

“Në fakt, kjo është koha për të rivlerësuar vlerat që u konsideruan të shenjta në sistem përpara pandemisë, por edhe për të mbrojtur vlera të caktuara të qëndrueshme. Detyra përpara është të ruash arritjet e 75 viteve të kaluara në një formë më të qëndrueshme”, tha Schwab.

Ai tregon se bota ka bërë një hap të pashembullt pas Luftës së Dytë Botërore drejt uljes së varfërisë dhe vdekshmërisë foshnjore, zgjatjes së jetëgjatësisë dhe përhapjes së arsimimit, duke shtuar se ajo që ka kontribuar në përparimin e njerëzimit duhet të mbrohet përsëri.

Schwab vëren se bota duhet të mbetet e përqendruar në “Revolucionin e Katërt Industrial” dhe dixhitalizimin e aktiviteteve të panumërta ekonomike, duke vërejtur se përparimet teknologjike deri më sot kanë bërë të mundur gjetjen e përgjigjeve të krizës.

Ai mbron investimet e vazhdueshme në kërkim, zhvillim, arsim dhe inovacion, por paralajmëron se është e rëndësishme të parandalohet keqpërdorimi i teknologjisë.

Rimendoni ideologjinë neoliberale

“Por standardet e tjera të sistemit tonë ekonomik global do të duhet të rishikohen me një mendje të hapur. Kryesisht një ideologji neoliberale. Fundamentalizmi i tregut të lirë ka prishur të drejtat e punëtorëve dhe sigurinë ekonomike, shembi politikën e taksave dhe krijoi monopole globale”, shkruan Schwab. .

Ai përsërit se rregullat ekzistuese të tregtisë, taksimit dhe konkurrencës, të cilat bazohen në neoliberalizëm, do të duhet të rishikohen, sepse, siç paralajmëron ai, nëse kjo nuk ndodh, politikat proteksioniste dhe ato që krijojnë humbje mund të priten.

“Ne duhet të rimendojmë angazhimin tonë kolektiv ndaj kapitalizmit siç e njohim sot. Më saktë, nuk duhet të përjashtojmë motorët e zhvillimit ekonomik. Pjesa më e madhe e progresit shoqëror është për shkak të sipërmarrjes dhe krijimit të pasurisë, që ka nënkuptuar marrjen e rreziqeve dhe bërjen e biznesit në mënyrë inovative. Na duhet një treg për të alokuar burimet në mënyrë efikase, veçanërisht në funksion të përballimit të ndryshimeve klimatike”, shprehet Schwab.

Kërkesa për një lloj të ri të kapitalizmit

Ai beson se njerëzit nuk po kërkojnë shumë produkte më të mira, por duan kompani që kontribuojnë në të mirën e publikut.

Ai e quajti atë një nevojë themelore dhe një kërkesë gjithnjë të pranishme për një lloj të ri të kapitalizmit.

“Për të rimenduar kapitalizmin, ne duhet të rimendojmë rolin e korporatave,” shton ai.

Për presidentin e WEF, pandemia e virusit koronar ka treguar se qeveritë, kompanitë dhe shoqëria civile nuk mund të veprojnë vetëm për t’iu përgjigjur sfidave globale.

Kjo është arsyeja pse ai është në një qëndrim që kërkon bashkëpunim midis sektorit publik dhe privat, dhe ai e konsideron të rëndësishme që brezat e rinj të përfshihen në ndryshime. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts