Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Kosova në hall koronar: java nis me masa të reja kufizuese

Pas një rritje të madhe të numrit të të infektuarve dhe të vdekurve në dy javët e fundit, qeveria e Kosovës, në seancën e saj të mbajtur mbrëmë, miratoi masa të reja për të luftuar pandeminë COVID-19.

Masat e reja do të sjellin ndalimin e lëvizjes së qytetarëve nga 9 e mbrëmjes deri në 5 të mëngjesit në qytete me një numër të madh të personave të infektuar; Prishtinë, Prizren, Ferizaj dhe Vushtrri, që nga sot, më 6 korrik, njoftoi qeveria e Kosovës.

Të gjithë subjektet që ofrojnë shërbime gastronomike (restorante, kafene, klube të natës, etj.) U është ndaluar të punojnë nga ora 9 e mëngjesit deri në 5 të mëngjesit në të gjithë Kosovën. Jashtë këtij orari, ata mund të punojnë vetëm në natyrë, duke respektuar distancën prej 1.5 metrash midis tabelave, si dhe shërbimin “merre me vete”.

Të gjithë subjektet që sigurojnë transport publik (autobusë, furgonë, taksi) duhet të punojnë me gjysmën e kapacitetit të tyre për sa i përket numrit të udhëtarëve që transportojnë, në mënyrë që të sigurojnë hapësirën e nevojshme nga secili pasagjer.

Me propozimin e Ministrisë së Shëndetësisë, u miratuan masa për të rritur aftësinë e ambienteve shëndetësore me shtretër të përshtatshëm dhe pajisje mjekësore për trajtimin e rasteve të infektuar COVID-19, përfshirë krijimin e kapaciteteve shtesë me shtretër dhe hapësirë ​​në spitalet rajonale dhe private.

Kërkohet gjithashtu riorganizimin e personelit shëndetësor të caktuar në rastet e COVID-19, mobilizimin e personelit shëndetësor në nivel kombëtar, përfshirë punonjësit shëndetësorë që nuk janë aktualisht të angazhuar, sipas nevojës, dhe një rritje të kapacitetit në mikrobiologji, infektologji dhe shërbime të tjera që lidhen drejtpërdrejt me rastet e COVID. -19.

Ministria e Shëndetësisë dhe institucionet kompetente shëndetësore janë të detyruara të ndërmarrin veprime të nevojshme dhe urgjente për të kryer teste virologjike, duke përfshirë përdorimin e plotë të objekteve ekzistuese të testimit, krijimin e lehtësive të reja të testimit sipas rajonit, licencimin e lehtësive të klinikave private për të kryer testet COVID-19 dhe testimin prioritar të atyre njerëzve të cilëve u duhen më shumë.

Ministria e Shëndetësisë dhe institucionet kompetente shëndetësore janë të detyruara të ndajnë buxhetin e nevojshëm për blerjen e deri në 100,000 testeve virologjike, deri në 500,000 vaksina të gripit sezonal, për të bërë prokurimin e nevojshëm për vaksinimin e mundshëm kundër COVID-19, në përputhje me protokollet e Komisionit Evropian dhe OBSH.

U urdhërua gjithashtu që të ndahet buxheti për angazhimin e personelit shtesë mjekësor sipas nevojës, për pajisje mbrojtëse për personelin mjekësor sipas nevojës dhe shtesë për angazhim shtesë të stafit mjekësor.

Qeveria miratoi gnjë vendim që institucionet publike dhe private në Kosovë janë të detyruara të zvogëlojnë numrin e personelit në nivelin e personelit të nevojshëm, institucionet shëndetësore publike dhe private këshillohen të zvogëlojnë ofrimin e shërbimeve shëndetësore të parëndësishme, nga të gjitha komunat kërkohet që të riaktivizojnë plotësisht selinë e tyre lokale.

Ministria e Shëndetësisë dhe institucionet kompetente shëndetësore janë të detyruara të ndërtojnë strategji të përshtatshme mediatike për informimin e qytetarëve.

Ministria e Shëndetësisë do të përgatisë dhe paraqesë në qeveri çdo javë një raport mbi zbatimin e këtij vendimi, dhe masat e prezantuara rishtazi do të zbatohen deri në marrjen e vendimit të dytë në përputhje me situatën epidemiologjike.

Në Kosovë, gjitha masat e mëparshme të prezantuara në mes të marsit, u shfuqizuan plotësisht në gjysmën e parë të qershorit.

Në 24 orët e fundit, 9 persona humbën jetën në Kosovë, ndërsa 152 raste të reja të infeksionit koronavirus u regjistruan, njoftoi mbrëmë Instituti Kombëtar i Shëndetit Publik të Kosovës. Ky është numri më i lartë i vdekjeve nga COVID-19 në një ditë të vetme, duke e çuar numrin e përgjithshëm në 75. Sipas informacioneve të fundit, ka 1.531 raste aktive në Kosovë. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts