Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Ja si ecin përpara vendet e Ballkanit, Sofja zgjeron metronë deri në Aeroport

 

Metroja do të shpëtojë kryeqytetin e Sofjes. Në gjysmën e dytë të shekullit të 20-të banorët e Sofjes arritën numrin 500 mijë veta. U nisën të ndërtonin blloqe të reja pallatesh larg qendrës. Popullsia e kryeqytetit u shtua ndjeshëm – 1.4 mln banorë.

Më 28 janar 1998 u vë në funksionim itinerari i parë i metros me 5 stacione. Deri në vitin 2012 u mbyllën dy itineraret kryesore – 31 kilometra në total me 27 stacione. Në ditët e punës me metron udhëtojnë 300 mijë pasagjerë në ditë. Sot stacionet e metros janë 31 dhe po ashtu u rrit fluksi i pasagjerëve.

Më 2 prill të këtij viti u hap itinerari i ri i metros i cili çon te Aeroporti i Sofjes. Në ceremoninë solemne ishin të pranishëm Kryeministri Bojko Borisov dhe Kryetarja e Bashkisë së Sofjes, Jordanka Fandëkova. Ditën e parë udhëtimi me metron ishte falas. Gjëja e parë që shihet nga sektorët “nisja” dhe “mbërritja” është skulptura e Orfeut, vepër e Krum Damjanovit.

c74549d82228b063f38437bfe94a502f45 mijë pasagjerë në ditë do të udhëtojnë me metron deri në stacionin “Aeroporti i Sofjes”. Ashtu do të pakësohen qarkullimi rrugor dhe emisionet e dëmshme në ajër. Është një privilegj sepse pasagjerët mund të udhëtojnë direkt nga Aeroporti i Sofjes deri në Stacionin e Autobusëve dhe në Stacionin e Trenave. Ndryshe nga vendet e tjera në botë bileta për udhëtimin në itinerarin e aeroportit nuk kushton më shumë se bileta e zakonshme që është 50 cent.

Një hapjen e itinerarit të ri kishte ardhur një grua e shoqëruar nga familjarët e saj. “Jemi shumë të kënaqur. Stacioni i ri duket super. Ashtu do të reduktohet trafiku në zonë dhe do shtohen mundësitë komunikatave të kryeqytetit.”

Disa banorë të Sofjes parapëlqyen transportin nëntokësor se komfori i automobilave të tyre. “E prita djalin tim në aeroport. Ia dhashë çelësin e veturës dhe i thashë: Shko ti, unë preferoj të udhëtoj me metron e re, sepse e kam më kollaj”, rrëfen Martin Hristov.

Danail Bobanac shpeshherë udhëton me metron. Ja se ç’tha ai: “Mua më pëlqen ndërtimi i metros. Është bërë përkryer. I reziston ngarkimit të vagonëve dhe të pasagjerëve të shumtë. Plus që pamjen e ka shumë të bukur dhe sjell kënaqësi te pasagjerët e ditës.”

Petër Panajotov pohon se nuk i beson taksistët dhe prandaj do të udhëtonte me metron çdo herë kur ka nevojë të shkojë në aeroport.

61ebda4c4e2378f5240e1ab0146af871Katja Jankova e cila herë pas here udhëton me metron, në ditën e hapjes së itinerarit të ri, zbriste për qejf në çdo stacion. “Të gjitha stacionet e metros janë zbukuruar. Më pëlqejnë shumë. Qielli i stacionit të aeroportit simbolizon fluturimet. Ndihem krenare se jam bullgare dhe udhëtoj me metron e Sofjes.”

Pasagjerët pohojnë se tabelat informative në metro janë të qarta dhe ndihen të sigurt kur po udhëtojnë me të. Pas një muaji duhet të jetë gati dhe stacioni tjetër “Mladost 4”, i cili stacion gjendet afër Parkut të Biznesit në Sofje ku punojnë shumë kryeqytetas.

Përgatiti në shqip: Anna Kapitanova

Fotografi: Luiza Llazarova

auto pjese dak

Related posts