Ia futi vetes me “një fëmijë”, Kina kërkon t’i japë fund politikës së kufizimit të lindjeve

Kina po planifikon dhënien fund të kufizimeve që vendos për numrin e fëmijëve që një familje mund të ketë, njoftoi Bloomberg. Kjo pasi me politikën “jo më shumë se një fëmijë”, popullsia e saj po shkon drejt plakjes me numrin e lindjeve që bie vit pas viti. Një tolerim u bë në vitin 2015, duke u lënë edhe lindja e një tjetër fëmije, pra dy, por situata e përgjithshme nuk pati përmisime.

Këshilli i Shtetit, ose qeveria, ka autorizuar hulumtime për të shkruar drejt fundit të kufizimeve të lindjes së vendit në mbarë vendin dhe zëvëndësimin me një politikë të “lindjes së pavarur”, tha raporti i Bloomberg.

“Është vonë që Kina të heqë kufijtë e lindjeve edhe brenda këtij viti, por është më mirë se kurrë,” tha ish-udhëheqësi i divizionit të Komisionit Kombëtar të Planifikimit Familjar, Chen Jian.

Por ai dhe të tjerët vunë në dukje se ndryshimi ka gjasa të ketë pak efekt mbi normën e lindjeve të vendit.

“Ndryshimi i politikave vështirë se do të rrisë numrin e lindjeve në Kinë”, tha studiuesi i Pekinit, Huang Wenzheng.

“Numri i lindjeve të Kinës do të vazhdojë të bjerë në mënyrë dramatike, duke marrë parasysh një rënie të ndjeshme të numrit të grave për lindje”, tha ai.

Kina nisi politikën e saj “një fëmijë” në vitet 1970 për të kufizuar rritjen e popullsisë, por autoritetet janë të shqetësuara se një fuqi punëtore në rënie nuk do të jetë në gjendje të mbështesë një popullsi gjithnjë e më të vjetër. Këshilli i Shtetit vlerëson se një e katërta e popullsisë së vendit do të jetë 60 vjeç ose më e vjetër deri në vitin 2030, një rritje prej 13 për qind nga 2010.

Politika “një fëmijë” gjithashtu kontribuoi në një çekuilibër të mprehtë gjinor, me 32.66 milionë më shumë meshkuj sesa femra në fund të vitit 2017. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts